BiH

SzP i dio opozicije podnose apelaciju Ustavnom sudu zbog akciza

SzP i dio opozicije podnose apelaciju Ustavnom sudu zbog akciza
Foto: N.N. | SzP i dio opozicije podnose apelaciju Ustavnom sudu zbog akciza

SARAJEVO - Poslanici Saveza za promjene (SzP), Nezavisnog bloka, DF i SDP-a BiH, te Jasmin Emrić iz A-SDA i Zaim Bakcović iz BPS-a, kako saznaju Nezavisne novine, uputiće u narednim danima apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom će tražiti da se poništi odluka Predstavničkog doma BiH kojom je usvojen set zakona o akcizama.

Oni su se odlučili na ovaj korak zbog toga što je, kako ističu, Poslovnik prekršen više puta.

Poslanici navedenih poslaničkih klubova su se tokom glasanja u Predstavničkom domu izjasnili protiv usvajanja seta zakona o akcizama.

Poslanik A-SDA Jasmin Emrić je ranije jutros izrazio sumnju u obrazloženja da će usvajanjem seta zakona o akcizama u BiH uslijediti privredno i ekonomsko blagostanje navodeći da nema konkretnih projekcija efekata usvajanja ovih zakona.

Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da su "akcize potrebne da pojedine stranke obezbijede provođenje izborne kampanje iduće godine te siguran plasman kreditnih sredstava evropskih finansijskih institucija".

Prema riječima predsjedavajuće Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević, poslanici treba da štite ekonomske interese BiH, a ne međunarodne zajednice i međunarodnih finansijskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije