BiH

SzP protiv napuštanja zajedničkih institucija

SzP protiv napuštanja zajedničkih institucija
Foto: Ilustracija | SzP protiv napuštanja zajedničkih institucija

BANJALUKA - Savez za promjene saopštio je da ne postoji ni teorijska mogućnost za donošenje odluke o priznanju Kosova dok je sigurno prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na sjednicama tog tijela.

"Prije će doći do raspada BiH nego do ovakve odluke Predsjedništva BiH", poručuju iz Saveza. 

Savez za promjene saopštio je da poziv lidera SNSD-a, DNS-a i SP-a na napuštanje institucija BiH predstavlja "manifestaciju najvećeg kukavičluka", jer kada bi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić napustio to tijelo u Predsjedništvu ne bi postojao nijedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku. 

"Opšte je poznato da Predsjedništvo BiH može funkcionisati i bez jednog člana Predsjedništva, a u konkretnom slučaju, ne bi imao ko da blokira eventualno stavljanje na dnevni red odluke o priznanju lažne države Kosovo, što bi Mladen Ivanić svakako uradio, ukoliko bi takva odluka došla na dnevni red", ističe se u saopštenju. 

Opozicione partije pozivaju vlast u Republici Srpskoj "da se već jednom oslobodi demagogije i skine masku lažnog patriotizma, a počne raditi na zaustavljanju propadanja Republike Srpske koje se iz dana u dan produbljuje". 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik SP-a Petar Đokić pozvali su srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog prijetnje ratom Republici Srpskoj. 

"Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Srpske postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je u ponedjeljak upućena iz Sarajeva", navodi se u zajedničkom saopštenju SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije