BiH

SzP uskoro izlazi s novom platformom

SzP uskoro izlazi s novom platformom
SzP uskoro izlazi s novom platformom

BANJALUKA - Partije okupljene unutar Saveza za promjene (SzP) u narednom periodu treba da potpišu dokument i izađu s novom zajedničkom platformom koja će definirati ključne politike koalicije u odnosu na RS i BiH.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je pojasnio da traju kontakti lidera partija u tom kotekstu, ali da cijela priča još nije operacionalizirana.

"U suštini, ključni cilj je oštrije djelovanje opozicije u RS. Naša koordinacija je dobra u Narodnoj skupštini RS i Savjetu ministara, ali moramo redefinisati naše politike, a posebno u ključnim pitanjima, kao što su ekonomija i socijalna problematika. Mislim da bi bilo dobro da sa zajedničkom platformom izađemo u nekom narednom periodu", rekao je Borenović.

Poručio je da je PDP spreman za taj novi iskorak.

"Znamo šta nam je raditi i spremni smo na saradnju sa svim partijama koje žele da promijene režim u RS", poručio je Borenović.

Inače, prema dostupnim informacijama, u proteklom periodu trajali su intenzivni kontakti lidera PDP-a s novim liderom SDS-a Vukotom Govedaricom, koji juče nije odgovarao na naše pozive.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, rekao je da nije upoznat sa konkretnim dokumentom, no istaknuvši kako svakako postoji potreba da se analiziraju rezultati i politike Saveza za promjene.

"Moramo da utvrdimo šta je to što su očekivanja partija i kakve su projekcije za parlamentarne izbore 2018. godine, budući da je kampanja praktično već počela", rekao je Bojić.

Možda i najveći zagovornik definiranja novih politika unutar ove koalicije je lider NDP-a Dragan Čavić, koji je jučer za "Nezavisne" istakao kako članice SzP-a treba jasno da se drže utvrđenog principa i ni po koju cijenu "ne pristaju na populističke kampanje SNSD-a i Milorada Dodika".

"Treba, takođe, jasno reći koji su to ljudi koji će te politike iznijeti. I na tome nema kompromisa! To je suština onoga o čemu smo razgovarali, nama ne treba lutanje i bavljenje populizmima SNSD-a ili nekih stranaka iz Sarajeva", poručuje Čavić.

Kako nam je potvrđeno, pregovori o novoj deklaraciji intenzivirani su nakon sve jačih spekulacija o tome kako PDP, navodno, "vodi tajne pregovore sa SNSD-om o ulasku u vlast na nivou RS".

Kao odgovor na sve ove spekulacije zvaničnici Saveza za promjene odlučili su početi s pripremom novog zajedničkog političkog dokumenta koji bi bio temelj za provođenje nove platforme ove koalicije.

Istovremeno, spekulira se da bi se Savez za promjene uskoro mogao "ukrupniti" na način da neke manje članice, poput Napredne Srpske Adama Šukala i SRS RS Milanka Mihajlice, budu "asimilirane" u SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije