BiH

TK: Kontinuirana zdravstvena zaštita povratnika

TK: Kontinuirana zdravstvena zaštita povratnika
TK: Kontinuirana zdravstvena zaštita povratnika

TUZLA- Projekat podrške raseljenim licima i njihov povratak u prijeratna mjesta prebivališta bili su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i ministra raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH /FBiH/ Edina Ramića.

Na sastanku je istaknuto da prioritet u radu Vlade Tuzlanskog kantona i Vlade FBiH treba da bude na obezbjeđivanju kontinuirane zdravstvene zaštite za povratnike u zdravstvenim institucijama na području Kantona.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona izrazila je spremnost da sagleda mogućnost da se zakonskim rješenjem, umjesto dosadašnjih odluka koje je donosila Vlada, uredi ova oblast.

Ramić je izrazio spremnost da Vlada FBiH podrži evidentne aktivnosti i usluge koje, prije svih, Univerzitetski klinički centar u Tuzli pruža povratnicima, za šta nikad nikome nije naplaćeno.

On je delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona upoznao sa projektom federalnog Ministarstva, koji se odnosi na izgradnju centara-zgrada za neprofitno stanovanje, prvenstveno raseljenih koji su još smješteni u kolektivnim centrima, a takvih na području Tuzlanskog kantona ima 1088 porodica.

U ovim zgradama mogle bi da žive porodice i osobe koje su trenutno smještene u kolektivne centre, pri čemu bi imale znatno bolje uslove za život, ali i same snosile svoje režijske troškove.

Projekat je zamišljen tako da ta lica imaju pravo stanovanja, ali stanovima ne bi mogli raspolagati kao svojom imovinom, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zahvalio je federalnom ministru što je posjetio Kanton, kao i na podršci koju planira pružiti u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Danijela Simić i ministar zdravstva Elvis Bektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije