BiH

Tadićeva i Jukićeva bile ilegalno prisluškivane?

Tadićeva i Jukićeva bile ilegalno prisluškivane?
Foto: N.N. | Tadićeva i Jukićeva bile ilegalno prisluškivane?

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Gordana Tadić i potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić su, najvjerovatnije, ipak, bile ilegalno prisluškivane.

To piše "Večernji list", izdanje za BiH. Taj list saznaje da se čekaju nalazi vještačenja računara i uređaja preko kojih je navodno presretana veza, kao i da istraga o nezakonitom prisluškivanju Tadićeve i Jukićeve nije daleko odmakla.

"Stručna provjera, koja je u toku, sprovodi se u Banjaluci, a nezvanične informacije pokazuju da je bio ostvaren kontakt, te da su curili detalji razgovora i komunikacije dvije funkcionerke u pravosudnim institucijama BiH", piše list.

Prema pisanju lista, kada stignu nalazi ovog vještačenja i ako bude utvrđeno da je bilo nezakonite primjene mjera, sljedeći korak biće provjera u telekom operaterima i internet provajderima.

List podsjeća da su Tadićeva i Jukićeva u više navrata komunicirale o osjetljivim pravosudnim slučajevima, uključujući i saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao i jedan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH.

U ovom slučaju vode se dva odvojena postupka.

Tužilaštvo BiH ranije je navelo da vodi opsežnu istragu u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem Radićeve i Jukićeve, za koje se saznalo nakon što su objavljeni presretnuti SMS-ovi i telefonski pozivi, kao i lokacije kretanja Jukićeve i Tadićeve.

Drugi postupak vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv novinara Josipa Šimića koji je dostavio falsifikovane dokumente Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

On je rekao da su mu ta dokumenta uručila dvojica pripadnika Sipe, ali nije utvrđeno o kojem je riječ.

U javnosti se govorilo da su te dokumente Šimiću dala dvojica suspendovanih službenika za poslove sa strancima protiv kojih se vodi sudski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije