BiH

Tadićeva i Jukićeva bile ilegalno prisluškivane?

Tadićeva i Jukićeva bile ilegalno prisluškivane?
Foto: N.N. | Tadićeva i Jukićeva bile ilegalno prisluškivane?
Srna

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Gordana Tadić i potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić su, najvjerovatnije, ipak, bile ilegalno prisluškivane.

To piše "Večernji list", izdanje za BiH. Taj list saznaje da se čekaju nalazi vještačenja računara i uređaja preko kojih je navodno presretana veza, kao i da istraga o nezakonitom prisluškivanju Tadićeve i Jukićeve nije daleko odmakla.

"Stručna provjera, koja je u toku, sprovodi se u Banjaluci, a nezvanične informacije pokazuju da je bio ostvaren kontakt, te da su curili detalji razgovora i komunikacije dvije funkcionerke u pravosudnim institucijama BiH", piše list.

Prema pisanju lista, kada stignu nalazi ovog vještačenja i ako bude utvrđeno da je bilo nezakonite primjene mjera, sljedeći korak biće provjera u telekom operaterima i internet provajderima.

List podsjeća da su Tadićeva i Jukićeva u više navrata komunicirale o osjetljivim pravosudnim slučajevima, uključujući i saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao i jedan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH.

U ovom slučaju vode se dva odvojena postupka.

Tužilaštvo BiH ranije je navelo da vodi opsežnu istragu u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem Radićeve i Jukićeve, za koje se saznalo nakon što su objavljeni presretnuti SMS-ovi i telefonski pozivi, kao i lokacije kretanja Jukićeve i Tadićeve.

Drugi postupak vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv novinara Josipa Šimića koji je dostavio falsifikovane dokumente Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

On je rekao da su mu ta dokumenta uručila dvojica pripadnika Sipe, ali nije utvrđeno o kojem je riječ.

U javnosti se govorilo da su te dokumente Šimiću dala dvojica suspendovanih službenika za poslove sa strancima protiv kojih se vodi sudski postupak.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije