BiH

Tegeltija: "Ljubija" ne utiče negativno na finansijsko stanje u Srpskoj

Tegeltija: "Ljubija" ne utiče negativno na finansijsko stanje u Srpskoj
Tegeltija: "Ljubija" ne utiče negativno na finansijsko stanje u Srpskoj

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je večeras da nerealizovana prodaja državnog paketa akcija u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor ne utiče negativno na finansijsko stanje u Srpskoj, sem u razvojnom pogledu.

Tegeltija je rekao da u slučaju "Ljubije" Vlada nije doživjela politički poraz, iako je parlament donio lošu odluku za Srpsku i Prijedor, što će se u budućnosti osjetiti.

"Mi smo ušli u taj posao u dogovoru sa koalicionim partnerima, uključujući DNS i odlučili smo većinom glasova. Vlada je s tim u vezi predložila dobru odluku u finansijskom pogledu koja je donosila investicije, zapošljavanje i slično, ali nakon skupštinske odluke dozvoljeno je da se podstanar /`Arselor Mital`/, koji koristi resurse Republike i dalje neodgovorno ponaša, te da sami odlučuju da li će isplatiti dividendu ili neće", rekao je Tegeltija za "ATV".

On je dodao da je to mogla biti jedna od najboljih privatizacija i ogromna razvojna šansa.

Tegeltija je rekao da je prvobitni ugovor sa "Mitalom" bio loš, te da nije mogao da bude ispravljen kroz ranije pregovore sa tim preduzećem.

On je upozorio da su cijene po kojima "Arselor Mital" prodaje željeznu rudu svojoj kompaniji u Zenici čak ispod cijena u Kini gdje su one najniže", rekao je Tegeltija.

Ministar kaže da razumije protivljenje DNS-a povodom prodaje akcija "Ljubije", ali da je povodom te privatizacije trebalo postići kompromis u interesu Srpske i njenog razvoja.

Tegeltija je rekao da sastanak rukovodstva "Arselor Mitala" u Zenici sa Bakirom Izetbegovićem o pravljenju memorijalnog centra za stradale Bošnjake u Omarskoj pokazuje da se odluke o Prijedoru donose u Zenici, što je jasna poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije