BiH

Tegeltija: Moguće da ne bude aranžmana s MMF-om

Tegeltija: Moguće da ne bude aranžmana s MMF-om
Foto: Dejan Šajinović | Tegeltija: Moguće da ne bude aranžmana s MMF-om

BANJALUKA – Zbog situacije u FBiH postoji šansa da ne dođe do isplate naredne tranše Produženog aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Podsjetivši da je uslov za narednu tranšu usvajanje budžeta u FBiH i na nivou BiH, rekao je da je sjednica o budžetu namjerno zakazana za period nakon što u Vašingtonu bude rok za donošenje odluke o narednoj tranši.

Uprkos tome, Tegeltija tvrdi da je zahvaljujući boljoj privrednoj aktivnosti i povećanim direktnim i indirektnim prihodima, Republika Srpska u situaciji da može i bez naredne tranše aranžmana.

Dodao je da će na narednoj sjednici Vlade RS biti usvojen Akcioni plan za provođenje reformi u periodu ‎2018-2020, te da je sadašnja povoljna ekonomska situacija trenutak za opšti konsenzus o reformama koje bi trebalo sprovesti.

Komentarišući primjedbe opozicije da je finansijska situacija u RS katastrofalna, Tegeltija je rekao da se radi o političkim kvalifikacijama koje su izrečene bez dokaza.

On je rekao da je javni dug u RS na nivou od tek 43 odsto, te da je to dokaz da RS nije ni u kakvom dužničkom ropstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije