BiH

Tegeltija: Nije dobro da stranci odlučuju u najvišim institucijama

Tegeltija: Nije dobro da stranci odlučuju u najvišim institucijama
Tegeltija: Nije dobro da stranci odlučuju u najvišim institucijama

BANJALUKA – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da ovo tijelo nema, niti želi da iznosi stav o stranim sudijama u pravosuđu BiH, ali da lično smatra da nije dobro da stranci odlučuju u najvišim pravosudnim institucijama.

Tegeltija kaže da će jednom morati da se uspostavi sistem u kojem će u svim institucijama biti isključivo domaći državljani.

"Moj privatni i profesionalni stav je da ni za jednu zemlju nije dobro da u svom pravosudnom sistemu, i to u ključnim institucijama, ima ljude koji nisu njeni državljani, niti dijele sudbinu građana zemlje o čijim pravima i interesima odlučuju", rekao je Tegeltija za "Pres Republika Srpska".

On je dodao da su stranci svojevremeno uključeni u pravosudni sistem BiH da bi bili "jezičak na vagi".

"Ne mogu da tumačim odluke Ustavnog suda BiH, ali namjera onoga ko je uvodio strance bila je obezbjeđivanje ravnopravnosti naroda, odnosno onemogućavanje preglasavanja", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da će biti vrlo teško utvrditi krivičnu odgovornost za neprovođenje više od 90 odluka Ustavnog suda BiH i dodao da provođenje odluke koja se odnosi na kolektivitet ne zavisi od jednog čovjeka.

"Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja predviđa krivičnu odgovornost za neprovođenje odluka Ustavnog suda. Mislim da je ova odredba, sa stanovišta struke, prilično problematična i da će morati biti preispitana", smatra Tegeltija.

Prema njegovim riječima, pravosudne institucije na nivou BiH počele su trend rasvjetljavanja djela visoke korupcije, koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

"Generator čitave pravosudne mašinerije BiH je Tužilaštvo BiH i smatram da su tokom prethodne godine dobro radili i postigli priličan uspjeh. Uz blagu rezervu, mislim da su blizu rješenja ratnih zločina iz kategorije dva, odnosno predmeta koje im je transferisao Haški tribunal", rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije