BiH

Tegeltija: Nije mi jasno zašto se Zvizdić protivi zakonu o akcizama

Tegeltija: Nije mi jasno zašto se Zvizdić protivi zakonu o akcizama
Foto: Ilustracija | Tegeltija: Nije mi jasno zašto se Zvizdić protivi zakonu o akcizama

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da mu nije jasno zašto predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije podržao tekst prijedloga zakona o akcizama na gorivo koji je danas usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO), iako je taj prijedlog ranije branio u oba doma parlamenta BiH.

On je napomenuo da je taj tekst prijedloga identičan onom koji je ranije utvrdio Savjet ministara, a usvojio Dom naroda parlamenta BiH.

"Danas Zvizdić govori da taj zakon nije transparentan", rekao je Tegeltija novinarima u Istočnom Sarajevu i podsjetio da je upravo Zvizdić taj prijedlog zakona, koji je Savjet ministara usvojio 29. marta, branio u oba doma parlamenta BiH.

Prema Tegeltijinim riječima, zakon je apsolutno transparentan sa stanovišta trošenja sredstava dodatnih akciza koje bi isključivo služile za izgradnju auto-puteva i puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH).

On je precizirao da je potrošnja akciza definisana tako da se dodatnih 15 feninga po litru goriva, koje bi bile uvedene novim zakonom, uplaćuju na poseban račun i da se s tog računa preusmjeravaju na račune preduzeća za puteve u Republici Srpskoj, odnosno FBiH.

Tegeltija je naveo da je Zvizdić na današnjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH tražio da se budžet institucija BiH poveća za 20 miliona sa računa UO UIO.

"Smatramo da to nije dobro i da nema nikakve potrebe", istakao je Tegeltija.

Ministar finansija Republike Srpske rekao je da će budžet zajedničkih institucija BiH biti povećan i bez ove intervencije jer ove institucije imaju dodatne izvore sredstava, prevashodno iz dobiti Centralne banke BiH i velikih prihoda od naplate taksi.

"Nekim mjerama koje su donesene na nivou Savjeta ministara i Centralne banke BiH znatno su opterećeni privredni subjekti koji se pojavljuju kroz prihode, prije svega, Centralne banke i pojavljuju se u budžetu zajedničkih institucija", objasnio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije