BiH

Tegeltija: Poboljšana likvidnost osnova za smanjenje zatezne kamate

Tegeltija: Poboljšana likvidnost osnova za smanjenje zatezne kamate
Foto: N.N. | Tegeltija: Poboljšana likvidnost osnova za smanjenje zatezne kamate

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su u proteklom periodu usvojena zakonska rješenja poboljšala finansijsku disciplinu u Srpskoj i likvidnost, što je stvorilo osnovu za smanjenje stope zatezne kamate.

"U međuvremenu se smanjila osnovna kamatna stopa koju koriste građani i privredni subjekti. To je pretpostavka zašto je potrebno sniziti i zateznu kamatu", rekao je Tegeltija u završnoj riječi nakon skupštinske rasprave o prijedlogu zakona o zateznoj kamati.

Tegeltija je istakao da ovaj prijedlog zakona olakšava situaciju onima koji uđu u ozbiljne finansijske probleme.

On je rekao da zbog dugih sudskih sporova, sporih procesa likvidacije i stečaja firmi postoje problemi sa povjeriocima što negativno utiče na visinu kamatne stope.

Tegeltija je rekao da je multilateralna kompenzacija značajno unaprijedila likvidnost privrednih subjekata u Srpskoj.

On je ponovio da se Srpska zadužuje po tržišnim uslovima, te da u julu Republika Srpska neće imati više nijednu marku kratkoročnog duga, odnosno trezorskih zapisa i da su svi isplaćeni.

Tegeltija je rekao da opoziciji neće uspjeti da umanji ono što je pozitivno i što premijer Srpske i Vlada rade s građanima.

"Ne postoji lažna statistika već postoji Zavod za statistiku Srpske čije podatke koristi Vlada", rekao je Tegeltija i dodao da pojedinim opozicionim poslanicima ne odgovara bilo koji dobar pokazatelj Zavoda.

On je istakao da će već početkom jula penzioneri dobiti uvećanu penziju, a obezbijediće se i jednokratna pomoć za najugroženije penzionere.

Tegeltija je izrazio nadu da će poslanici opozicije glasati za Prijedlog zakona o zateznoj kamati, koji je danas razmotren u Narodnoj skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije