BiH

Tegeltija: Sačinjen nacrt prijedloga za izmjenu zakona o VSTS-u

Tegeltija: Sačinjen nacrt prijedloga za izmjenu zakona o VSTS-u
Foto: N.N. | Tegeltija: Sačinjen nacrt prijedloga za izmjenu zakona o VSTS-u
Srna

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH danas je sačinio nacrt prijedloga inicijative sa rezervama za izmjenu Zakona o VSTS-u, čime je ispunjen rok za njegovu dostavu na procjenu Evropskoj komisiji u Briselu, izjavio je novinarima predsjednik Savjeta Milan Tegeltija.

U pauzi današnje sjednice, Tegeltija je rekao da je ovo još radni dokument, navodeći da postoje neke načelne i principijelne rezerve, a da će nakon povratne informacije iz Brisela pristupiti njegovoj konačnoj izradi.

"Mislim da smo ovim pokazali da zadržavamo brz i jak tempo u realizaciji preporuka Evropske komisije. Ovom prilikom moram da kažem da je VSTS u izradi ove inicijative uradio i mnogo više posla nego što su sadržale preporuke, tako da je u jednom dijelu Zakona koji se odnosi na opšte odredbe izvršio intervenciju i tamo gdje ne postoje preporuke Evropske komisije. U tom dijelu postoje ozbiljne rezerve jednog broja članova Savjeta koje ćemo, takođe, uputiti u Brisel", kaže Tegeltija.

Komentarišući prijedlog članova Savjeta o odredbama koje se tiču sastava i nadležnosti Savjeta, Tegeltija smatra da povećanjem broja članova VSTS-a nije ugrožen integritet pravosuđa.

"Ova inicijativa ne ugrožava nezavisnost pravosuđa. Zaključili smo da je postojeći način izbora članova VSTS-a garant njegove nezavisnosti i nezavisnosti pravosudnog sistema, te stoga treba biti očuvan", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, uvažavajući potrebu unapređenja i izmjene dijela Zakona o VSTS-u BiH u pogledu imenovanja sudija i tužilaca, ocjenjivanja, integriteta i odgovornosti, zaključeno je da principi i odredbe po kojima je sastavljen Savjet i po kojima se vrši izbor njegovih članova ne bi trebalo da budu predmet preispitivanja sve dok položaj VSTS-a ne dobije odgovarajuće ustavne garancije.

On je dodao da je ustavne garancije kao problem prepoznala i Venecijanska komisija koja je u svojim zaključcima navodila nepostojanje garancija nezavisnosti pravosuđa BiH, a koje je regulisano isključivo Zakonom o VSTS-u.

Zbog toga je, kaže Tegeltija, Venecijanska komisija zahtijevala da se obezbijede ustavne garancije za nezavisnost pravosudnog sistema i da se tek onda radi na unapređenju.

"Venecijanska komisija je navela da VSTS još nije reprezentativan jer nisu predstavljeni svi nivoi sudova, jer jedan član predstavlja nivo osnovnih i okružnih sudova u Republici Srpskoj, a jedan sudija predstavlja nivo opštinskih i kantonalnih sudova u Federaciji BiH. To oni vide kao mogućnost za unapređenje, a veće od ovog problema je nepostojanje ustavne garancije. Ukoliko uđemo u prostor u kojem mijenjamo Zakon da bi ga doveli do savršenstva, moramo prvo gledati nepostojanje ustavne garancije", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ustavne garancije su vrlo jasne i pridviđaju da se VSTS prepozna Ustavom BiH.

Tegeltija je objasnio da Savjet trenutno postoji samo na osnovu zakona, a da zakon postoji isključivo na bazi sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta i Brčko distrikta, koji je bio jedini osnov za donošenje postojećeg Zakona o VSTS-u.

"Dakle, uvrštavanje VSTS-a u Ustav bila bi odgovarajuća ustavna garancija kao tijelo kojem će biti određeno članstvo i obezbijedilo da u tom tijelu budu predstavnici sudija i tužilaca u dvotrećinskoj većini", zaključio je Tegeltija.

On je dodao da bi ova inicijativa VSTS-a trebalo da bude predstavljena 2. jula u Sarajevu na strukturalnom dijalogu koji se bavi svim značajnim pitanjima za pravosuđe u BiH, kao što je to Zakon o VSTS-u, pa i Zakon o sudovima u BiH.

"Strukturalni dijalog moraće da se pozabavi našom inicijativom jer je to kanal koji je uspostavljen dogovorom. Ne želim da se upuštam u zakonodavne inicijative, samo mogu da kažem da će VSTS završiti svoj posao na vrijeme", poručio je Tegeltija.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije