BiH

Tegeltija: U srijedu o zakonu o akcizama na tehničkom nivou

Tegeltija: U srijedu o zakonu o akcizama na tehničkom nivou
Foto: Arhiva N.N | Tegeltija: U srijedu o zakonu o akcizama na tehničkom nivou

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će u srijedu, 22. novembra, na tehničkom nivou biti nastavljeno usaglašavanje teksta zakona o akcizama, čije bi usvajanje omogućilo dogovore o dodatnom pismu namjere i nastavak aranžman sa Međunarodnim monternim fondom /MMF/.

Tegeltija je rekao da je tokom današnje sjednice Fiskalnog savjeta BiH bilo riječi o namjeri da se definiše dodatno pismo namjere sa MMF-om, s obzirom na to da predstavnici MMF-a sutra završavaju posjetu BiH.

"Danas smo u globalu bez detalja govorili o dodatnom pismu namjere. Uslov za pismo namjere je da se ispoštuju mjere iz pisma namjere koje je usvojeno 2016. godine u kojem su dva ključna dokumenta - zakon o akcizama i zakon o Agenciji za osiguranje depozita", podsjetio je Tegeltija.

On je napomenuo da je stav MMF-a da će se, ukoliko ova dva zakonska akta budu usvojena sredinom decembra, njihova misija vratiti u BiH i usaglasiti pismo namjere.

Ukoliko ta dva zakonska rješenja ne budu usaglašena, kaže Tegeltija, predstavnici MMF-a će samo dati izjavu shodno Sporazumu sa MMF-om, poslije koje je svima jasno da neće biti aranžmana MMF-a sa BiH.

"Svi predstavnici Savjeta ministara i Vlade FBiH su zauzeli stav da se do kraja današnjeg dana izjasnimo o tekstu novog prijedloga zakona o akcizama koji je došao od predstavnika međunarodne zajednice i koji odslikava zakonska rješenja koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje", rekao je Tegletija.

On je dodao da će, ukoliko bude saglasnosti da tekst ponuđen od predstavnika međunarodne zajednice bude početna osnova, u srijedu biti nastavljeni razgovori na tehničkom nivou da bi se pokušalo usaglasiti o tome do sredine decembra.

"Što se tiče Vlade Republike Srpske, mi smo sinoć dobili tekst zakona koji u suštini odslikava ono što smo do sada razgovarali i za nas je dobra osnova da bi u srijedu razgovarali na tehničkom niovu. Ukoliko ga usaglasimo, SNSD bi bio spreman da ga podrži u parlamentarnoj proceduri", rekao je on.

Kad je riječ o zakonu o Agenciji za osiguranje depozita, Tegeltija je podsjetio da je Upravni odbor Agencije usvojio i Savjetu ministara proslijedio tekst da ide dalje u parlamentarnu proceduru, a da je SNSD stanovištva da je, kao partija koja nije na vlasti na nivou BiH, spremna podržati ga samo u paketu zakon o akcizama.

On je pojasnio da u zahtjevu MMF-a nisu tražene privatizacije "BH telekoma" i "HT eroneta", nego da se utvrdi stanje u dva telekom operatera u FBiH, a Vlada FBiH je izrazila spremnost u pismu namjere da to provede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije