BiH

Tegeltija da se izjasni o ratnim sudijama

Tegeltija da se izjasni o ratnim sudijama
Foto: Srna | Tegeltija da se izjasni o ratnim sudijama

BANJALUKA - Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine zatražile su od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Milana Tegeltije, da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave.

U otvorenom pismu Tegeltiji podsjeća se da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prošle sedmice podnio informaciju VSTS-u BiH o ratnim sudijama i tužiocima koji i danas obavljaju pravosudne funkcije.

"Saznali smo da je uz informaciju dostavljeno i više dokaza koji potvrđuju da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba, te da protiv nekih od njih postoje i krivične prijave", naglašava se u pismu.

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine u pismu podsjećaju da su više puta ukazivale da, od momenta osnivanja Suda BiH, u predmetima ratnih zločina postoji selektivnost usmjerena isključivo na to da se srpski narod prikaže zločinačkim i u krajnjoj mjeri - genocidnim.

"Isticali smo i to da je taj isti sud, svjesno i sa krajnjom zlom namjerom prema Srbima, primjenjivao pogrešne zakone, a samo s ciljem da se izriču što teže i duže kazne zatvora", ističe se u pismu.

Porodice optuženih Srba napominju da, i pored njihovih napora da ukažu na ovo pravno nasilje, zaštitu nisu pronašli u domaćim sudovima, zakonodavstvu i institucijama, već je "oštar šamar" morao da uputi Sud za ljudska prava iz Strazbura.

Za takvo kršenje zakona niko iz Suda BiH nije odgovarao, ni snosio bilo kakve posljedice, konstatuje se u pismu.

"Posebno nam smeta to što u Tužilaštvu i Sudu BiH i dan-danas najviše pravosudne funkcije obavljaju lica koja su te funkcije obavljala u ratu. Da li se onda može uopšte govoriti o pravdi, pravičnosti, objektivnosti i nepristrasnosti sudija i tužilaca", ističe se u pismu porodica Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije