BiH

Teorija o Srebrenici: Francuski obavještajac brani Mladića?

Teorija o Srebrenici: Francuski obavještajac brani Mladića?
Teorija o Srebrenici: Francuski obavještajac brani Mladića?

BEOGRAD - Vlasti u Bjelorusiji krajem juna odobrile su politički azil nekadašnjem majoru francuske vojno-obavještajne službe, DRM, koji navodno posjeduje dokaze o pravim krivcima za događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Kako prenose beogradski mediji, riječ je o oficiru vojne obavještajne službe T. D. koji je u vrijeme rata bio poručnik i dio grupe u DRM zadužene za Bosnu. Ovaj oficir je navodno u Bjelorusiju prenio brojne dokaze da je masakr u Srebrenici organizovan od strane CIA, MI6 i francuske DRM, a preko paravojne srpske formacije Škorpioni koja je navodno bila direktno pod njihovom kontrolom.

"Vojska Republike Srpske i Ratko Mladić nad njima nisu imali nikakvu kontrolu, niti bilo ko iz Glavnog štaba VRS. U jedinici su bili profesionalni plaćenici, koji su regrutovani od strane ovih službi", predočio je ovaj oficir francuske službe i navodno predao kompletne spiskove ljudi iz jedinice Škorpioni, kao i pisane naredbe, koje su davane komandantu ove jedinice.

Štampa navodi i da je major T. D. spreman da svjedoči na suđenju Ratku Mladiću i ostalima optuženim za zločin u Srebrenici i dokaže da su pripadnici te jedinice, koja je bila pod kontrolom CIA, MI6 i francuske DRM, po njihovom naređenju i instrukcijama ubili više od 4.500 ljudi.

Ovaj major tvrdi i da je još oko 1.500 muslimana stradalo tokom sukoba sa jedinicama VRS, odnosno proboja ka Tuzli. Međutim, jedan od koobranilaca generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu, advokat Miodrag Stojanović kaže za "Vijesti" da je ova priča u sferi spekulacija i da lično sumnja da je tačna.

- O događajima u Srebrenici se do sada puno pričalo i zaista sve ove godine u javnosti se pojavljivala i teza da su za sve bile odgovorne strane obavještajne službe, posebno Francuska, ali do sada nije prikupljen ni jedan validan dokaz za takvu tvrdnju. Zapravo, jedini mogući dokaz o navodnim aktivnostima francuske vojne obavještajne službe u Bosni je presretnuti telefonski razgovor iz motela Vidikovac kod Zvornika i komande Drinskog korpusa na kome se u pozadini čuju glasovi na francuskom. Sjem tog, ne postoji ni jedan drugi dokaz - kaže Stojanović i dodaje da će ipak o svemu ubrzo razgovarati sa generalom Mladićem koji će im i dati smjernice šta i kako dalje raditi.

-Tek poslije uputstava generala vidjećemo da li ćemo se obratiti vlastima u Bjelorusiji i tražiti susret sa tim navodnim francuskim obavještajcem. Međutim, sama priča mi djeluje prilično naivno. Kako je moguće da su Škorpioni navodno vršili egzekucije kada je ustanovljeno da su u to vrijeme bili na Sarajevskom ratištu i da odatle potiče i snimak koji je objelodanila Nataša Kandić. Srebrenica je previše ozbiljna priča da bi se njome bavili na osnovu ovakvih spekulacija - zaključuje Miodrag Stojanović.

Atentat na Mladića

Prema tvrdnjama ovog francuskog obavještajca, jula 1995. godine je postojao i plan da se, ukoliko Vojska RS pokuša da spriječi masakr u Srebrenici, izvrši atentat na generala Ratka Mladića.

Ovaj agent čak navodi i ime osobe, koja je bila u neposrednom Mladićevom okruženju, a koja je to trebalo uraditi.

I Orića kontrolisala CIA

Prema informacijama francuskog obavještajca, pod kontrolom tajnih službi SAD, Velike Britanije i Francuske nisu bile samo srpske, već i muslimanske snage, uključujući i Nasera Orića i sve komandante Armije BiH u tom dijelu istočne Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije