BiH

Teroristi locirani u BiH pod budnim okom, istražuju im kontakte i rute

Teroristi locirani u BiH pod budnim okom, istražuju im kontakte i rute
Foto: N.N. | Teroristi locirani u BiH pod budnim okom, istražuju im kontakte i rute

SARAJEVO - Pet migranata koji se dovode u vezu s međunarodnim terorizmom, a koji su locirani u BiH, pod budnim su okom policije, koja ih ispituje i utvrđuje kojim rutama su stigli do bh. tla, kao i s kim su bili u kontaktu.

Potvrdio je to izvor "Nezavisnih", koji ističe da će nakon svih provjera, koje su u toku, biti odlučeno šta dalje s tim ljudima, odnosno da li će oni biti procesuirani u BiH, ili će, pak, biti protjerani.

"Oni su u zatvorenom, pod nadzorom su. Svakodnevno se s njima radi, da pokušamo saznati njihovu rutu kretanja, njihove kontakte ako su ih ostvarili u BiH i slično. Cilj je da ljude sličnih namjera spriječimo u dolasku ili eventualnim radnjama koje bi uticale na bezbjednost u BiH", pojašnjava naš sagovornik iz bezbjednosnih krugova.

KRIMINAL: Služba za poslove sa strancima juče je saopštila da je u prva dva mjeseca ove godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Avganistana, od čega se njih pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, a šesti migrant s krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

"Inspektori za strance su ta lica locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profilisanja bezbjednosno interesantnih lica među migrantima te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka", saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Radi se o G.R.Z. (34), N.S.S. (30), K.Q. (23) i F.A.A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH, kao i Z.U. (22) i S.A. (24), za koje Služba trenutno, u saradnji s partnerskim agencijama i zemljama porijekla, sprovodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za protjerivanje iz BiH.

ZABRANA: Kako naglašava naš izvor, paralelno se sarađuje s brojnim institucijama u BiH i inostranstvu.

"Pokušava se od bezbjednosnih agencija, ne samo u BiH, nego i izvan nje, dobiti što više operativnih podataka, kako bi se takva lica mogla ili ovdje procesuirati, ili im se izreći mjera protjerivanja iz BiH i zabrana ulaska u BiH", ističe naš sagovornik.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, ocjenjuje da je važno što su ova lica identifikovana i stavljena pod nadzor.

"Uvijek se može desiti da se na ovoj ruti kretanja nađu lica koja mogu predstavljati prijetnju. Služba za poslove sa strancima će sa ostalim bezbjednosnim agencijama preduzeti sve mjere da se takvo nešto spriječi", rekao je za Ujić za "Nezavisne".

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kazao je da je i ranije upozoravao da moramo voditi računa o tome da se među migrantima ne nađu i osobe koje se mogu povezati s terorizmom.

"Pet osoba smo identifikovali. One su izolovane, ograničena im je sloboda kretanja, a mi nastavljamo da radimo dalje, da vidimo s čime su povezane, kako su došle ovdje, da li imaju neku podršku i tako dalje", rekao je Mektić za "Nezavisne".

IZAZOVI: "Kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu sa terorizmom", najavljuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako uvjeravaju, u saradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti bezbjednosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova.

"Kao prioritet u svom radu nastavićemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu s terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos bezbjednosti BiH i njenih građana", uvjeravaju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Mektić: Moglo bi biti ozbiljnih problema

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da se u Grčkoj nalazi blizu 70.000 migranata koji se kreću prema zemljama Evropske unije, napominjući da to predstavnike bh. vlasti zabrinjava jer postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko zapadnog Balkana.

"Dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku je blizu 300. Može se pretpostaviti da ćemo mi tu imati ozbiljnih problema. Definitivna rješenja kako bi se riješila migrantska kriza ne postoje. BiH će i dalje biti žrtva problema. Tražimo rješenja", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije