BiH

Tigar uhapšen zbog ubistva generala Šantića

Tigar uhapšen zbog ubistva generala Šantića
Foto: N.N. | Tigar uhapšen zbog ubistva generala Šantića

BIHAĆ - Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su danas po nalogu Tužilaštva USK ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa Armije RBiH Hamdiju Abdića Tigra i još četiri lica, nekadašnja pripadnika Vojne policije, koji su osumnjičeni za ubistvo Vlade Šantića, general-bojnika i zapovjednika Hrvatskog vijeća odbrane za područje okruga Bihać.

Portparol Tužilaštva USK Asima Huskić-Kurjaković navela je na pres-konferenciji, koja je održana tim povodom, da su policijski službenici na osnovu naredbe Tužilaštva USK uhapsili tri lica iz Bihaća A.H. (55), K.D. (49) i J.T. (55.), te dva lica iz Cazina E.K. (49) i R.B. (59), koja su osumnjičena da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišila života tadašnjeg general-bojnika HVO-a Vladu Šantića.

Nezvanično saznajemo kako su, osim Abdića, uhapšeni Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović. Inače, radi se o osobama protiv kojih je prije tri godine FUP podnio krivičnu prijavu pred Tužilaštvom USK zbog nestanka generala HVO-a Vlade Šantića 8. marta 1995. godine, kada mu se gubi svaki trag. Svi oni su osumnjičeni da su 8. marta 1995. godine organizirali otmicu i potom, vjerovatno, ubistvo generala Šantića, čije tijelo ni do danas nije pronađeno.

U proteklom periodu pripadnici Federalne uprave policije reaktivirali su istragu o slučaju nestanka generala Šantića, a slučaj je iz ratnog zločina prekvalifikovan u krivično djelo ubistvo. Istraga je intenzivirana kada je zaštićeni svjedok otkrio detalje nestanka i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela "Sedra" odveden je u Zapovjedništvo Vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednog od osumnjičenih, gdje je ubijen sa četiri metka.

Prema tim informacijama, Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu, u koju su doliveni benzin, nafta i razređivač, te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka do danas nije obavljena. Tokom istrage u nekoliko navrata vršeni su pretresi na više lokacija koje se povezuju s ovim slučajem, a u istragu su bili uključeni i forenzičari, koji su pokušavali pronaći biološke tragove koji bi pomogli u rasvjetljavanju ovog slučaja. General Šantić je posljednji put viđen 8. marta 1995. godine u hotelu "Sedra", nedaleko od Bihaća, odakle je, prema izjavama svjedoka, odveden s proslave Dana žena naočigled brojnih gostiju.

Prema tim izjavama, Šantića je nekoliko pripadnika Vojne policije odvelo u nepoznatom pravcu. Prema nikada potvrđenim informacijama, Šantić je podlegao od posljedica fizičke torture, a njegovo tijelo je potom zakopano na nepoznatoj lokaciji. S nestankom Šantića mediji su povezivali komandanta Petog korpusa Armije RBiH, generala Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra, ali su njih dvojica demantirali da imaju bilo kakve veze s ovim slučajem. Duje Šantić, sin nestalog generala, u više navrata je izjavio da su mu očevici ispričali kako je kobne noći njegov otac odveden iz hotela "Sedra" i da ga je s grupom naoružanih ljudi odveo komandant 502. brdske brigade Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar. Šantić tvrdi kako ima čvrsta saznanja, koja je ponudio i istražiteljima u ovom slučaju, da su otmica i ubistvo njegovog oca izvršeni po naređenju generala Dudakovića. Inače, Hamdija Abdić Tigar bio je jedan od najistaknutijih ratnih komandanata u Petom korpusu Armije RBiH.

Nadimak Tigar je zaradio kada su jedinice pod njegovom komandom, u istoimenoj ratnoj operaciji, inscenirale izdaju i navodno se priključile vojsci Fikreta Abdića. Tom prilikom zarobljene su dvije brigade Narodne odbrane Republike Zapadna Bosna te velika količina naoružanja i municije, a vojsci Fikreta Abdića nanesen odlučujući udarac. U poslijeratnom periodu Abdić se bavio privatnim poduzetništvom i važio za kontroverznog biznisa, a jedno vrijeme je bio i predsjednik Nogometnog kluba Jedinstvo iz Bihaća.

Hapšenja u Konjicu

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su juče na području Konjica H.M. i R.F., koji su osumnjičeni da su 1992. kao pripadnici Teritorijalne odbrane RBiH ubili jednu osobu srpske nacionalnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije