BiH

Tinejdžerki porijeklom iz BiH dosta džihada?

Tinejdžerki porijeklom iz BiH dosta džihada?
Tinejdžerki porijeklom iz BiH dosta džihada?

BEČ - Dvije austrijske tinejdžerke porijeklom iz BiH Samra Kesinović i Sabina Selimović, koje su pobjegle u Siriju kako bi se pridružile militantima iz "Islamske države", žale zbog svoje odluke, pišu austrijski mediji.

Zvaničnici bezbjednosnih službi rekli su austrijskim medijima da su djevojke uspjele da kontaktiraju porodice i da jedna od njih želi da se vrati kući.

Djevojke su u aprilu otišle iz Austrije da se pridruže "Islamskoj državi".

Vrlo malo informacija je poznato o njima, osim da je u vrijeme odlaska jedna od njih imala 16, a druga 14 godina. Prema pojedinim izvještajima, obje su se po dolasku u Siriju udale za čečenske džihadiste i zatrudnile.

Po odlasku u Siriju ostavile su poruke u kojima od roditelja traže da ih ne traže jer su otišle da služe Alahu i da će za njega i umrijeti.

Od njihovog odlaska na internetu su objavljivane njihove fotografije na kojima su u nikabima naoružane kalašnjikovima.

Međutim, austrijska policija tvrdi da su kontrolu nad njihovim profilima na društvenim mrežama preuzeli i koristili džihadisti.

Interpol je u aprilu, po nestanku djevojaka, objavio njihove fotografije. Roditelji obje djevojke bezuspješno su pokušavali da uspostave kontakt i prema nepotvrđenim informacijama u tome su uspjeli.

Za djevojke se vjeruje da se trenutno nalaze u Raki na sjeveru Sirije. Prema pisanju austrijskog dnevnika "Esterajh", Kesinovićka želi da se vrati kući, jer joj je "dosta užasa u Siriji".

List, za koji je poznato da je u bliskom kontaktu sa bezbjednosnim službama i roditeljima djevojaka, ističe da je "smrt uvijek u neposrednoj blizini djevojaka".

U proteklih nekoliko dana jedna žena je uspjela da pobjegne od džihadista iz Sirije u Tursku, ali Selimovićka, navodno "još nije spremna da se vrati".

List ističe da će one, čak i da se odluče da se vrate u Austriju, teško uspjeti u svojoj namjeri zbog austrijskog zakona koji im to onemogućava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije