BiH

Todorović: Izborni proces poprilično truo

Todorović: Izborni proces poprilično truo
Todorović: Izborni proces poprilično truo

BANJALUKA - Socijalistička partija /SP/ smatra da je potrebno sačekati konačne rezultate opštih izbora u BiH, koji će opredijeliti poziciju svakog od političkih učesnika u pregovorima o formiranju buduće vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Portparol SP-a Srđan Todorović rekao je da ova stranka nije zatvorena za razgovore sa bilo kojom parlamentarnom političkom strankom i da će se odazvati na svaki poziv za razgovor o modelu buduće Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, treba razgovarati o tome šta su to politike koje buduća vlast treba da čini, kakvo je viđenje svakog od političkih aktera, pa i SDS-a, te na koji način raditi da bi ukupna situacija u Republici Srpskoj bila bolja.

Todorović je podsjetio na predizborni sporazum između SNSD-DNS-SP i rezultate koje je ova kolaicija ostvarila na izborima za predsjednika Republike Srpske.

"Prilično je evidentno da će kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik biti izabran na tu poziciju. U okviru ove tri partije odvijaće se razgovor o modelu buduće vlasti. Nakon konačnih izbornih rezultata očekujemo da pozicija svakog partnera u vlasti na određen način bude uvažena", istakao je Todorović.

On je rekao da će za SP biti odlučujuća mogućnost da svoju politiku implementira u buduću vlast, podsjetivši da je SP na stranačkoj skupštini u junu usvojila političku platformu za naredne 4 godine u kojoj su u 30 tačaka precizirane politike na kojima će insistirati ova stranka.

"Opredjeljujući faktor za eventualni ulazak SP u vlast biće mogućnost provođenja ovih politika", istakao je Todorović.

Komentarišući sporost u objavljivanju preliminarnih rezultata opštih izbora u BiH, Todorović je rekao da je cijeli izborni proces "poprilično truo" zahvaljujući postojećim Izbornom zakonu, te sporosti u radu izbornih tijela Centralne izborne komisije BiH, gradskih i opštinskih izbornih komisija.

"Izborni zakon BiH ima brojne nedostatke i ovakav način vođenja izbornog procesa dozvoljava određene manipulacije i ogromnu političku moć CIK-u BiH, gradskim i opštinskim izbornim komisijama, koju oni demonstriraju zadržavanjem izbornih rezultata, te neefikasnošću izbora sa nepoznatim namjerama i ciljevima", zaključio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije