BiH

Tokić provocirao ratnom zastavom

Tokić provocirao ratnom zastavom
Tokić provocirao ratnom zastavom

BANJALUKA - Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić u petak je uhapšen i priveden u policiju, nakon što je uz zvaničnu zastavu BiH i raniju zastavu BiH, ispred Skupštine grada Banjaluka, održao pres-konferenciju povodom godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a.

Sa njim je uhapšen i Adnan Bajrić, izvršni direktor Bošnjačkog pokreta.

"Ova zastava BiH se 1992. godine vijorila pred Ujedinjenim nacijama, s Ustavom Republike BiH u kom nema entiteta. Danas je BiH u dramatičnom periodu, jer se njena državnost pokušava osporiti kroz Deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz sabor SNSD-a, koji je proglasio mogućnost otcjepljenja od BiH", poručio je Tokić.

Zatim je dodao i to da "Bošnjaci, patriote BiH, nakon tih inicijativa stiču puno pravo da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike Bosne i Hercegovine".

"Živjela BiH, živjeli njeni narodi, bratstvo i jedinstvo onih koji vole BiH, Bošnjaci i patriote BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom fašističkom ideologijom zavole BiH", poručio je Tokić.

Sve to je, međutim, izazvalo negodovanje jednog broja građana Banjaluke, koji su se počeli okupljati u neposrednoj blizini, a zatim su s obje strane uslijedile i uvredljive riječi, psovke, uvrede na nacionalnoj osnovi… Nakon toga, jedan od građana Banjaluke nasrnuo je i na novinara i snimatelja Face televizije iz Sarajeva.

"Pred okupljenim novinarima Tokić je pokazao ratnu zastavu Armije BiH, koju mu je A.B. dao prije početka konferencije. Prilikom obraćanja novinarima, u neposrednoj blizini je došlo je do spontanog okupljanja više od trideset građana koji su počeli da negoduju na pokazivanje ratne zastave, a koju je Tokić i dalje držao u rukama, te je došlo do verbalnog sukoba između njih. Prijetila je opasnost da dođe i do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i A.B.", naglasili su iz CJB Banjaluka.

U isto vrijeme, napomenuli su u CJB, u neposrednoj blizini obilježavane su 23 godine od smrti 12 banjalučkih beba, te je postojala realna opasnost da dođe do narušavanju javnog reda i mira i fizičkog napada.

Ministar policije RS Dragan Lukač naglasio je u petak da je policija obavijestila nadležno tužilaštvo o ovom događaju i izdata je naredba da Tokić bude priveden zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sejfudin Tokić postao aktivista Islamske države. On je naveo da je Tokićev postupak provokacija, pokušaj da na taj način skrene pažnju i izazove dodatno uznemirenje.

"Mi našu zastavu Republike Srpske ne nosamo nigdje po Federaciji BiH i ne namećemo je bilo kome, za razliku od njihove ratne zastave, koju nam pokušavaju nametnuti", rekao je Dodik, navodeći da FBiH nema svoju zastavu, što govori o tome kako je konstituisana.

"Treba da se obračunamo sa svim pojedincima i partijama koje ne razumiju koliko je potrebno na ovim prostorima održati red i mir. Nije važno ko je Tokić, on je jedan minoran pojedinac, koji svojim postupcima govori o sebi, ali je važno ovo što radi", napomenula je premijerka RS Željka Cvijanović.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajlica osudio je Tokićeve aktivnosti, istakavši da je dobro što je policija pokazala da se one ne mogu nekažnjeno sprovoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije