BiH

Traže da parlament usvoji Rezoluciju o Srebrenici

Traže da parlament usvoji Rezoluciju o Srebrenici
Traže da parlament usvoji Rezoluciju o Srebrenici

SARAJEVO - Parlamentarci Denis Bećirović i Mirsad Mešić (SDP BiH), te Zaim Backović (BPS) pokrenuli su danas inicijativu da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Bećirović je rekao da inicijativu podržava i veliki broj udruženja, među kojima su i "Majke enklave Srebrenica i Žepa", te da su s njima  već obavili brojne razgovore.

Potcrtao je da je žalosno što se, iako je Međunarodni sud pravde u Hagu zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, parlament BiH kao najviši zakonodavni organ još nije očitovao o ratnim zločinima i genocidu u Srebrenici.

"Već 20 godina imamo mir, ali nemamo pravdu u BiH", rekao je Bećirović.

Dodao je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici korak prema pravdi i miru, te da su u sadržaj upisani zločini nad svim građanima i narodima BiH.

Poručio je da žrtve u BiH ne smijemo dijeliti, te da je Rezoluciju o Srebrenici  usvojila većina parlamenata u svijetu i da ne vidi razlog zašto je ne bi usvojila i Parlamentarna skupština BiH kada je to učinila i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

"Genocid se dogodio u srcu Evrope, u zaštićenoj zoni UN-a i jedini je genocid počinjen u svijetu nakon  Drugog svjetskog rata", rekao je on.

Poručuje da je skandalozna činjenica da predsjednik jednog entiteta u BiH (Milorad Dodik) prijeti odvajanjem jednog dijela BiH.

Kada Hodžić, predstavnica Udruženja  "Majke enklave Srebrenica i Žepa"  podržala je inicijativu parlamentaraca da bude usvojena Rezolucija  o genocidu.

Poručila je da još nisu odgovarali nalogodavci zločina u Srebrenici, nego samo izvršioci.

Prokomentarisala je i odlazak Milorada Dodika, predsjednika RS u Srebrenicu, kazavši da je dobro što je došao da vidi istinu ispisanu na bijelim nišanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije