BiH

Traže oslobađanje Karadžića po svim tačakama optužnice

Srna - 11.06.2012 12:25
Traže oslobađanje Karadžića po svim tačakama optužnice

HAG - Pravni savjetnik Radovana Karadžića, američki advokat Piter Robinson izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da odbrana traži oslobađajuću presudu po svakoj od 11 tačaka optužnice koja Karadžića tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu počela je rasprava po pravilu 98bis, prema kojem po okončanju dokaznog postupka optužbe Pretresno vijeće može da donese oslobađajuću presudu po bilo kojoj tački optužnice, ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.

U vezi sa prvom tačkom optužnice, "za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva u BiH koje je od marta do decembra 1992. godine u nekim opštinama dostiglo razmjere genocida", Robinson je rekao da „u BiH nije bilo genocida 1992. godine i Sudsko vijeće ne može da zaključi da je Karadžić odgovoran“.

Prema navodima optužnice, „namjera da se unište nacionalne, etničke ili vjerske grupe muslimana i Hrvata kao takve, na najekstremniji način je manifestovana u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku“.

„Međunarodni sud pravde (MSP) zaključio je da u opštinama BiH nije bilo genocida i da nije uvjeren da je masovno ubijanje počinjeno sa namjerom da se uništi određena grupa kao takva“, rekao je Robinson.

On je dodao da je odluka MSP-a donesena 15 godina poslije događaja od 1992. godine, a da Tužilaštvo Haškog tribunala u pet godina poslije toga nije izašlo sa novim dokazima po ovoj optužbi.

Robinson je podsjetio na predmete Radislava Brđanina, Gorana Jelisića i Milomira Stakića, u kojima su sudska vijeća utvrdila da nije bilo genocida u opštinama u BiH 1992. Momčilo Krajišnik je, dodao je on, bio optužen za genocid na nacionalnom nivou, da bi na kraju suđenja bio oslobođen od te optužbe.

U nastavku rasprave, argumentaciju po tačkama optužnice od 2 do 10 izložiće optuženi, a povodom tačke 11, koja se odnosi na uzimanje pripadnika UN za taoce, sudu će se ponovo obratiti Robinson.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Uspješna policijska saradnja sa Amerikom

  19.09.2014 15:08 - Srna

  SARAJEVO - Predstavnici Granične policije BiH i regionalne kancelarije američkog Ministarstva bezbjednosti u Beču zaključili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je dosadašnja saradnja ovih institucija izrazito uspješna.

 • Majkić: Manival nedovoljno informisan

  19.09.2014 14:52 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ nije stavio BiH na "sivu listu" nakon što je upoznat o pravom stanju stvari.

 • Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

  19.09.2014 14:49 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da referendum u Škotskoj, bez obzira na rezultate, unosi novu realnost i istakao da je politički legitiman eventualni zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru.

 • Zmijanjac: Poslanici primanja da uplate za obnovu RS

  19.09.2014 14:43 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Srpske pravedne politike za člana Predsjedništva BiH Goran Zmijanjac apelovao je na poslanike odlazećeg saziva Narodne skupštine i poslanike iz Republike Srpske u parlamentu BiH da sva primanja koja im budu isplaćena iz budžeta do konstituisanja novih saziva uplate za obnovu Republike Srpske i pomoć porodicama stradalim u poplavama.

 • Dodik: Rusija će braniti RS

  19.09.2014 14:32 - Srna, Foto V. Stojaković

  BANJALUKA -Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da će Rusija na svim budućim sastancima, na svim mjestima, kada bude na dnevnom redu BiH, uvažavati i braniti stav RS, te da taj vid saradnje treba čuvati i jačati u narednom periodu.

 • Nedostatk kvoruma prekinuo sjednicu

  19.09.2014 14:25 - Srna

  SARAJEVO - Zbog nedostataka kvoruma prekinuta je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj se rapravljalo o provođenju zaključaka donesenih nakon razmatranja informacije o stanju prava boračke populacije.

 • Tadić: Savez treba podršku

  19.09.2014 14:19 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić poručio je da Savez treba snažnu podršku svih građana Republike da bi proveli ekonomske reforme koje će omogućiti ljudima da se vrate na posao, sačuvaju porodice i omogućiti mladima da ostanu u Srpskoj.

 • Savić: Tražiču odgovornost nadležnih

  19.09.2014 14:16 - Srna

  GRADIŠKA - Nosilac liste Stranke pravedne politike za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici dva Dragiša Savić je izjavio da će, ukoliko bude izabran za poslanika, tražiti odgovornost nadležnih za provođenje adekvatnih mjera za zaštitu od poplava.

 • Za silovanje maloljetnice šest godina zatvora

  19.09.2014 14:14 - Srna

  BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Duška Solešu na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

 • Indira Muharemović najmlađi kandidat za predsjednika RS

  19.09.2014 14:08 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Prve stranke za predsjednika Republike Srpske Indira Muharemović izjavila je da je njen cilj da predstavlja sve građane Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju i kojem se Bogu mole.

 • Braća Čavalić osuđena za zločine u Derventi

  19.09.2014 13:20 - Srna

  DOBOJ - Okružni sud u Doboju osudio je bivše pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ braću Esada i Derviša Čavalića zbog ratnog zločina nad civilima na području Dervente 1992. godine.

 • Dodik: Rusija privržena Dejtonu

  19.09.2014 13:10 - N.N.

  BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

 • Ljubić predsjedavajući Predstavničkog doma

  19.09.2014 12:55 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH od sutra će, u skladu sa redovnom rotacijom, biti Božo LJubić, koji će do konstitutivne sjednice novog saziva ovog doma obavljati tu funkciju.

 • Proroković: RS nije sama

  19.09.2014 12:53 - Srna

  BEOGRAD - Sastanak rukovodstva Republike Srpske, predvođenog predsjednikom Miloradom Dodikom, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je vrlo uspješan i pokazao je da Srpska nije sama, ocijenio je analitičar Dušan Proroković.

 • Kurc građanima BiH: Glasajte, ne dižite ruke od politike

  19.09.2014 12:11 - Agencije

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je građanima Bosne i Hercegovije, države u kojoj se 12. oktobra održavaju opšti izbori, da glasaju i "ne dižu ruke od politike".

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.