BiH

Traže oslobađanje Karadžića po svim tačakama optužnice

Traže oslobađanje Karadžića po svim tačakama optužnice
Traže oslobađanje Karadžića po svim tačakama optužnice

HAG - Pravni savjetnik Radovana Karadžića, američki advokat Piter Robinson izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da odbrana traži oslobađajuću presudu po svakoj od 11 tačaka optužnice koja Karadžića tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu počela je rasprava po pravilu 98bis, prema kojem po okončanju dokaznog postupka optužbe Pretresno vijeće može da donese oslobađajuću presudu po bilo kojoj tački optužnice, ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.

U vezi sa prvom tačkom optužnice, "za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva u BiH koje je od marta do decembra 1992. godine u nekim opštinama dostiglo razmjere genocida", Robinson je rekao da „u BiH nije bilo genocida 1992. godine i Sudsko vijeće ne može da zaključi da je Karadžić odgovoran“.

Prema navodima optužnice, „namjera da se unište nacionalne, etničke ili vjerske grupe muslimana i Hrvata kao takve, na najekstremniji način je manifestovana u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku“.

„Međunarodni sud pravde (MSP) zaključio je da u opštinama BiH nije bilo genocida i da nije uvjeren da je masovno ubijanje počinjeno sa namjerom da se uništi određena grupa kao takva“, rekao je Robinson.

On je dodao da je odluka MSP-a donesena 15 godina poslije događaja od 1992. godine, a da Tužilaštvo Haškog tribunala u pet godina poslije toga nije izašlo sa novim dokazima po ovoj optužbi.

Robinson je podsjetio na predmete Radislava Brđanina, Gorana Jelisića i Milomira Stakića, u kojima su sudska vijeća utvrdila da nije bilo genocida u opštinama u BiH 1992. Momčilo Krajišnik je, dodao je on, bio optužen za genocid na nacionalnom nivou, da bi na kraju suđenja bio oslobođen od te optužbe.

U nastavku rasprave, argumentaciju po tačkama optužnice od 2 do 10 izložiće optuženi, a povodom tačke 11, koja se odnosi na uzimanje pripadnika UN za taoce, sudu će se ponovo obratiti Robinson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije