BiH

Traže šest miliona KM da izađu iz turske zajednice

Traže šest miliona KM da izađu iz turske zajednice
Traže šest miliona KM da izađu iz turske zajednice

DOBOJ - Dva mjeseca nakon što je usvojena Odluka o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta odbornici SDS-a zatražili su od Vlade RS da u zamjenu za njeno stavljanje van snage dodijeli gradu Doboju šest miliona KM nepovratnih sredstava ili da mu odobri kreditno zaduženje u istom iznosu.

"Pošto ne vidimo ništa sporno u pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, odlučili smo da se obratimo Vladi RS kako bismo nadomjestili šest miliona KM, koliko bi Doboj dobio kao donaciju od Zajednice opština turskog svijeta i tim sredstvima realizovao pet infrastrukturnih projekata", kaže Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, koji nije prisustvovao današnjoj sjednici Skupštine grada.

Kako je poručio, vrlo nezgodno bi bilo da se povuku i da nema realizacije ovih projekata.

"Ako ne dobijemo ta sredstva  kroz projekte Zajednice opština turskog svijeta, mi ćemo izaći sami iz članstva. Da ćemo dobiti sredstva, garantuje nam dogovor u Turskoj, garantuje ambasador s kojim sam razgovarao", izjavio je Petrović.

Odbornici opozicionog SNSD-a, koji su tražili stavljanje Odluke o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta van snage, a ne njenu izmjenu i dopunu, smatraju da Petrović ucjenjuje Vladu RS i građane Doboja.

"Građani su rekli 'ne' pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, i ne može gradonačelnik ucjenjivati nikog, ponajmanje Vladu RS i građane", kazala je Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a, te dodala da su tražili i da Petrović do 1. jula obavijesti lokalni parlament da li je ispunio sve preuzete obaveze prema Zajednici opština turskog svijeta, uključujući i godišnju članarinu u iznosu od 7.000 KM.

Osim realizacije pet projekata, izgradnje mosta u Suvom Polju, izgradnje kolektora u Ulici cara Dušana, sanacije Nemanjine i Ulice kralja Aleksandra i izgradnje kružnog toka na magistralnom putu M-17, te pomoći privrednicima nakon poplava i izmještanje vrelovoda sa starog željezničkog mosta na Usori, tvrdi dobojski gradonačelnik, on nema nikakvih drugih obaveza prema Zajednici opština turskog svijeta.

U Gradskoj boračkoj organizaciji Doboj  smatraju da je to što Petrović traži sredstva od Vlade RS u zamjenu za stavljanje sporne odluke van snage kupovina vremena, jer se ne može tako lako istupiti iz neke organizacije kojoj se dobrovoljno pristupilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije