BiH

Traže uklanjanje spomenika pripadnicima HVO-a

Traže uklanjanje spomenika pripadnicima HVO-a
Traže uklanjanje spomenika pripadnicima HVO-a

DERVENTA - Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente osudilo je podizanje spomenika pripadnicima 103. brigade HVO na katoličkom groblju Rabić kod Dervente i ocijenilo ceremoniju otkrivanja spomenika kao provokaciju, jer su u njoj učestvovala lica obučena u uniforme HVO-a sa oružjem.

Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente zahtijeva od inspekcijskih organa da uklone spomenik hrvatskim vojnicima na katoličkom groblju Rabić, navodeći da on predstavlja provokaciju.

Bivši zarobljenici hrvatskih logora podsjećaju da su upravo pripadnici ove jedinice za vrijeme rata 1992. godine počinili najstrašnije zločine nad srpskim civilima koji su bili zarobljeni u četiri logora u Derventi.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević rekao je da se jedan od logora nalazio u bivšem skladištu JNA na Rabiću, koje je od mjesta gdje je podignut spomenik hrvatskim vojnicima udaljeno svega stotinak metara.

''U logoru Rabić Hrvati su držali oko 200 srpskih civila, među kojima je bilo žena i staraca. U ovom logoru pripadnici 103. brigade HVO-a su, zajedno sa čuvarima logora, mučili, ponižavali, maltretirali, premlaćivali i silovali logoraše. Nekoliko logoraša ubijeno je naočigled ostalih zarobljenih srpskih civila. Davali su nam so, a onda su nas danima držali bez vode'', rekao je Knežević.

On je istakao da za ove zločine još niko nije procesuiran, iako je tužba Sudu BiH predata prije sedam godina.

''Znaju se naredbodavci, kao i izvršioci zločina. Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv dva-tri lica, ali nikako da ih dovedu pred lice pravde da odgovaraju za zločine koje su počinili'', naglasio je Knežević.

Prema Kneževićevim riječima, bivši srpski logoraši hrvatskih logora u Derventi za svoja stradanja najviše terete hrvatsko-muslimansko opštinsko ratno rukovodstvo, kao i načelnika policijske stanice u Derventi, koji su naredili formiranje logora.

"Riječ je o predsjedniku Skupštine opštine Vinku Begiću, zvanom Šiljo, načelniku Policijske stanice Ivanu Duspari, predsjedniku derventskog HDZ-a Iki Staniću i predsjedniku SDA u ovoj opštini Sulejmanu Alijagiću", istakao je Knežević.

Bivši srpski logoraši zahtijevaju od nadležnog opštinskog organa da saopšte da li je za podizanje spomenika izdata dozvola.

Iz Opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje saopšteno je da nije izdato rješenje za podizanje spomenika poginulim pripadnicima 103. brigade HVO na katoličkom groblju Rabić, kao i da niko to nije do sada ni tražio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije