BiH

Traže veće plate za policiju i direktore

Traže veće plate za policiju i direktore
Traže veće plate za policiju i direktore

SARAJEVO - Nacrt zakona o platama i naknadama u institucijama BiH jučer nije prošao na sjednici Vijeća ministara BiH jer su Ministarstvu finansija upućeni novi zahtjevi koji bi u značajnoj mjeri povećali rashode u državnom budžetu za plate i naknade.

Kako saznaju "Nezavisne", na samoj sjednici predsjedavajući Denis Zvizdić, ali i ministar sigurnosti Dragan Mektić, insistirali su na uvođenju stavke u zakon kojom bi se povećala primanja uposlenika u policijskim agencijama, pa i primanja direktora tih agencija, koji i sada imaju plate u rangu zamjenika ministara, čak i ministara.

Nakon svega odlučeno je da zakon bude vraćen Ministarstvu finansija BiH na doradu, ali pošto dobiju primjedbe iz ostalih institucija.

Inače, Nacrt zakona koji je juče bio pred ministrima predstavlja sveobuhvatno sistemsko rješenje koje se zasnivalo na zaključcima nadležnih parlamentarnih komisija, prethodno provedenim zakonskim izmjenama u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i obavezama koje proizlaze iz Politike plata za period 2015-2018. godina, koju je ranije usvojilo Vijeće ministara.

Jučer, uoči zaključenja ovog izdanja "Nezavisnih", pokušali smo da saznamo kakav će biti odgovor Ministarstva finansija.

"Ne možemo ništa komentarisati dok ne dobijemo konkretne primjedbe institucija", odgovorili su u Ministarstvu.

Podsjećamo, ranije je Mektić održao niz sastanaka sa predstavnicima policijskih sindikata, te je objavljeno da će im biti obezbijeđeni posebni dodaci, čime bi se uvećala njihova primanja. Slični zahtjevi juče su se pojavili i kada su u pitanju pripadnici Oružanih snaga BiH.

Prema svim ulaznim informacijama iz Vijeća ministara, ostalo je, pak, nejasno zašto se na ovome nije insistiralo prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu, nego se povećanja planiraju kad je budžet već u parlamentarnoj proceduri, a postoje i obaveze prema MMF-u za smanjenje javne potrošnje.

Takođe, ovaj zakon 90 posto se poklapa sa prethodnim zakonom o kojem su se ministri ranije izjasnili i podržali ga.

Na sve ovo Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji vrši monitoring rada državnih institucija, podsjeća da parlament BiH već godinu i više čeka na prijedlog sveobuhvatnog zakona.

"I samo ovo čekanje potvrđuje da nema saglasnosti unutar Vijeća ministara. Svako povećanje plata i naknada u institucijama BiH mora da bude 'dobro obrazloženo' jer je čudno da se povećanja traže u ovoj situaciji u kojoj je BiH. Već ćemo vidjeti o čemu se radi, a konačna riječ je na Parlamentarnoj skupštini", kaže Ćavar.

Iako se spekulisalo da se u novom nacrtu zakona ponovo vraća "bijeli hljeb", ova privilegirana naknada, zapravo, nije tretirana u tekstu nacrta ovog zakona jer je već na snazi ranije izmijenjen zakon koji je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut.

"Prikriveno" saopštenje

Nakon sjednice iz Vijeća ministara jučer je saopćeno da su razmotrili Nacrt zakona i zaključili da će sugestije iznesene na sjednici biti dostavljene Ministarstvu finansija, kako bi Vijeće ministara do kraja godine prijedlog uputilo Parlamentu. No, ni riječi o zahtjevima za povećanje plaća?!

"Cilj je doći do zakonskog teksta koji će u cijelosti biti usklađen s Politikom plaća i naknada u institucijama BiH, zaključcima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te preporukama Ureda za reviziju", navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije