BiH

Traži se mišljenje ministarstva finansija o Zakonu o platama

Traži se mišljenje ministarstva finansija o Zakonu o platama
Traži se mišljenje ministarstva finansija o Zakonu o platama

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je danas od Ministarstva finansija i trezora mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prijedlogom zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SBB u Predstavničkom domu, ukida se pravo na jednogodišnju naknadu nosiocima funkcija na nivou BiH po prestanku njihovog mandata.

Ukidanjem ove naknade, prema navodima predlagača, u budžetu BiH bilo bi ušteđeno do 6,5 miliona KM.

Član Komisije i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je da bi ovaj zakon, ako bude usvojen, mogao biti primjenjen tek za četiri godine, s obzirom na to da su nosioci funkcija u prethodnom mandatu već ušli u pravo primanja jednogodišnje naknade.

Komisija je na današnjoj sjednici u Sarajevu primila k Znanju izvještaj Predsjedništva BiH o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za period januar - jun 2014. godine.

Na prijedlog člana Komisije i poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanke Majkić usvojen je zaključak kojim se od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te Tužilaštva BiH traži informacija o zapošljavanju na radna mjesta koja se finansiraju iz donacija.

Danas su usvojeni i izvještaji o reviziji učinka o temi "Izdaci za sudske sporove" i "Kontrola vazdušnog saobraćaja u BiH", koje je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Zamjenik glavnog revizora Božana Trninić informisala je članove Komisije da je BiH zbog neefikasnosti vlasti u preuzimanju vazdušne kontrole iznad BiH u posljednje tri godine agencijama za kontrolu letenja iz susjednih zemalja prepustila 70 miliona KM prihoda.

Ona je dodala da su nadležne agencije u BiH već preduzele neke aktivnosti na realizaciji preporuka revizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije