BiH

Tražili pomoć, direktor govorio: "Strpite se"

Tražili pomoć, direktor govorio: "Strpite se"
Tražili pomoć, direktor govorio: "Strpite se"

SARAJEVO - Stotinak slabo opremljenih pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nije moglo 7. februara ove godine da zaštiti zgradu Predsjedništva BiH od naleta demonstranata, koji su je tog dana zapalili.

Izjavio je ovo u petak u Sudu BiH Ivica Bošnjak, načelnik Odjela za zaštitu VIP objekata u Direkciji, svjedočeći na suđenju direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zupcu. Optužnica Zupca tereti za nesavjestan rad u službi jer 7. februara nije angažovao specijalce SIPA da Direkciji pomognu u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Prije nego što su krenuli u napad na objekat Predsjedništva BiH, demonstranti su zapalili obližnju zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

"Bio sam u stalnom kontaktu sa pomoćnikom direktora Direkcije Seadom Šarićem i sa direktorom Himzom Selimovićem. Tražio sam pomoć, a oni su odgovarali: 'Strpite se, ostvarićemo kontakte'", kazao je Bošnjak, dodavši da je pomoć od svog direktora tražio oko 14.20, a pojačanje Direkcije im je stiglo iza 18 sati kad su policajci Direkcije, uz pomoć specijalaca Federalne uprave policije, demonstrante već potisnuli od Predsjedništva BiH.

Svjedok Radislav Janjetović iz Jedinice za obezbjeđenje VIP objekata u Direkciji rekao je da su demonstranti bili veoma dobro organizovani.

"Bilo ih je oko 1.500. Kretali su se u manjim grupama i imali su dostavu kamenica, letava. Jedni su gađali kamere video-nadzora, drugi policajce, treći su razbijali stakla i ubacivali zapaljive smjese. Dio Predsjedništva zapaljen je poslije 15 sati, petorica su ušla u objekat, ali ih je ubrzo potisnula naša Jedinica za intervencije i podršku", ispričao je Janjetović, koji je kao i Bošnjak, ali i ostala trojica u petak saslušanih pripadnika Direkcije Vine Baškarad, Radenko Čvoro i Semir Kavaz pozvan kao svjedok tužilaštva.

Radenko Čvoro komandir je Jedinice za intervencije i podršku pri Direkciji i sa još 21 pripadnikom ove jedinice 7. februara je pružao otpor demonstrantima. "Od Ivice Bošnjaka sam dva-tri puta tražio pomoć. Govorio je: 'Stići će, stići će'. Šestorica mojih je povrijeđeno, a i ja sam. Bez pomoći se zgrada nije mogla odbraniti", izjavio je Čvoro na suđenju Zupcu, koje će biti nastavljeno 28. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije