BiH

Trgovina ljudskim organima u BiH: Dik Marti spreman da dođe u Sijekovac

Trgovina ljudskim organima u BiH: Dik Marti spreman da dođe u Sijekovac
Trgovina ljudskim organima u BiH: Dik Marti spreman da dođe u Sijekovac

BANjA LUKA - Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske Goran Krčmar smatra da je neophodno da Evropski parlament hitno naloži istražnim organima BiH da sprovedu istragu o događajima u Sijekovcu kod Broda u maju 1992. godine, zbog sličnosti sa dešvanjima u "žutoj kući" u Albaniji.

 "Postoji velika sličnost između `žute kuće` u Albaniji i dešavanja u Sijekovcu u maju 1992. godine dok je Brod bio pod kontrolom muslimansko-hrvatskih snaga gdje je nestalo 218 lica, uglavnim romske nacionalnosti", rekao je Krčmar.

On je istakao da "u BiH trenutno postoji velika opstrukcija u vezi istrage u slučaju `Sijekovac` s ciljem da se prikrije zločin za šta postoje neoborivi dokazi".

Krčmar je podsjetio da su se predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije i Operativnog tima prilikom nedavnog sastanka u Banjaluci saglasili da zajednički rade na razotkrivanju sudbine nestalih lica u Sijekovcu, među kojima ima i građana Srbije.

On je rekao da Operativni tim podržava stav članova Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, koji su u utorak uputili poziv predsjedniku RS Miloradu Dodiku da pozove specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da otvori slučaj ''Sijekovac'' o trgovini ljudskim organima na prostoru BiH.

Član Tima Darko Trifunović rekao je da je ovaj tim šokiran činjenicom da vlasti BiH okreću glavu od ovog slučaja, uprkos Martijevom izvještaju i povlačenju paralele trgovine ljudskim organima u "žutoj kući" u Albaniji sa događajima u Sijekovcu kod Broda.

Dik Marti je potvrdio spremnost da dođe u Sijekovac kod Broda i počne istragu o stravičnom zločinu u tom selu, kada su pripadnici HVO-a sredinom 1992. godine ubili 59 žena i djece, kojima su prije streljanja izvadili organe. Marti je za taj slučaj zainteresovan i zbog sumnje da su u vađenje ljudskih organa i njihovu prodaju bili upetljani i pojedini pripadnici OVK, koji su u to vrijeme bili u sastavu zloglasne "Handžar divizije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije