BiH

Tri osobe uhapšene zbog ratnih zločina

Tri osobe uhapšene zbog ratnih zločina
Tri osobe uhapšene zbog ratnih zločina

SARAJEVO - Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros izvršeno je lišenje slobode dvojice osumnjičenih za ratne zločine na području Livna i jednog osumnjičenog za ratni zločin na području Mostara, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine, policijski službenici SIPA, na području Mostara, rano jutros lišili su slobode osumnjičenog Ibrahima Demirovića, zvanog "Hećim", rođenog 27.02.1955. godine u Mostaru, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, tokom 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, u svojstvu komandanta 47. brdske brigade, na području mjesta Potoci, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je u periodu od jula novembra 1993. godine, naoružan i u vojnoj uniformi, dolazio do objekta škole u Potocima, gdje se nalazio veći broj nezakonito zatočenih civila hrvatske nacionalnosti, među kojima žena, djece i staraca. On se tereti da je iz tog objekta u više navrata odvodio oštećenu „B“, u kuće u blizini, gdje je nad oštećenom uz prijetnje u više navrata izvršio silovanje, prijeteći joj da će u slučaju opiranja, pustiti da je siluje veći broj vojnika.

Demirović je pod istragom i osumnjičen je da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužitelju koji će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Policijski službenici SIPA-e, su i na području Livna, lišili su slobode Zdenka Andabaka, rođenog 21.11.1968. godine u Livnu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske i Zorana Vrdoljaka, rođenog 10.01.1960. godine u Livnu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Oni su osumnjičeni da su tokom rata u BiH, u svojstvu pripadnika HVO-a i MUP-a HR HB, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Stavlja im se na teret da su tokom jula 1993. godine, na području Livna, počinili ubistvo dvije civilne osobe bošnjačke nacionalnosti i nečovječno postupali i fizički zlostavljali jednu osobu.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužilaštvu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopštenono je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije