BiH

Trifković negirao da je Mladić raportirao Karadžiću

Trifković negirao da je Mladić raportirao Karadžiću
Trifković negirao da je Mladić raportirao Karadžiću

HAG - Svjedok odbrane Srđa Trifković negirao je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da je general Ratko Mladić, dva dana po zauzimanju Srebrenice u julu 1995, o tome telefonom raportirao predsjedniku Republike Srpske.

To su, ranije tokom procesa, tvrdili svjedoci optužbe Tomislav Premović i Slavica Ristić, srpski iseljenici iz SAD, sa kojima je Trifković, američki publicista srpskog porijekla, u julu 1995. posjetio lidere RS na Palama.

Premović i Ristićeva posvjedočili su da su 13. jula 1995. u Karadžićevom kabinetu slušali kako Mladić telefonom podnosi "borbeni izvještaj" o Srebrenici svom vrhovnom komandantu.

Ristićeva je izjavila i da je - preko "spikerfona" koji je Karadžić uključio - čula Mladićeve riječi da je Srebrenica "gotova" i da je "sve završeno".

Po optužnici koja Karadžića i Mladića tereti za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka, prvu masovnu egzekuciju muslimanskih zarobljenika snage pod njihovom kontrolom počinile su 13. jula 1995. u selu Kravica.

Svjedočeći u Karadžićevu odbranu, Trifković je danas, međutim, negirao da je na telefonski poziv predsjednika RS 13. jula 1995. odgovorio komandant Vojske RS.

Svjedok nije opovrgavao da je Karadžić pozvao Glavni štab VRS, u namjeri da razgovara sa generalom Mladićem, ali je tvrdio da se na telefon nije javio Mladić, već "drugi oficir", koga, međutim, nije imenovao. Taj oficir Karadžića je "informisao o Srebrenici".

U razgovoru sa oficirom, Karadžić je "insistirao da se civili ne maltretiraju" i da ponašanje VRS prema njima mora biti "besprijekorno", izjavio je Trifković, sugerišući da je samo on pratio razgovor preko druge slušalice, nasuprot iskazima Premovića i Ristićeve.

Trifković je izjavio i da mu je "teško da vjeruje da bi Karadžić mogao da odobri strijeljanje zarobljenika" i da je to "stvar principa".

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Kveke van der Puje (Kweke van der Puye) podsjetio je Trifkovića da u ranijim svjedočenjima pred Tribunalom nije pominjao ni da je Karadžić želio da razgovara s Mladićem, niti razgovor sa drugim oficirom GŠ VRS.

Rekavši da je želio da sa generalom Mladićem i sam porazgovara o situaciji poslije pada Srebrenice, Trifković je odgovorio da, pošto do razgovora nije došlo, nije ni smatrao da je to važno.

Bio je to "propali pokušaj da se uspostavi kontakt" s Mladićem, kojem se "pridaje nepotreban značaj", prokomentarisao je svjedok.

Trifković je sugerisao i da je Premović, poslije svjedočenja na suđenju bivšem predsjedniku RS, povukao "utisak" da je Mladić podnio izvještaj Karadžiću.

Svjedok je odbacio tvrdnju zastupnika optužbe da je bio "portparol" vođstva RS, rekavši da je u međunarodnim medijima nastupao kao "analitičar situacije na Balkanu sa bliskim vezama sa liderima bosanskih Srba".

Trifkovićevu vjerodostojnost, tužilac je osporavao i tvrdnjom da je on javno optuživan da "negira genocid" u Srebrenici. Trifković je to potvrdio.

Predočavajući Trifkovićeve tekstove i javne izjave, tužilac Van der Puje sugerisao je i da on zagovara antiislamske stavove.

Potvrđujući autentičnost tih izjava, Trifković je, međutim, tvrdio da se one odnose na islamske ekstremiste, a ne na sve Bošnjake.

Odbranu pred Tribunalom, Karadžić će, iskazom sljedećeg svjedoka, nastaviti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije