BiH

Tufekčić: Zakon će proći s novim zamjenikom

Tufekčić: Zakon će proći s novim zamjenikom
Foto: N.N. | Tufekčić: Zakon će proći s novim zamjenikom

SARAJEVO - Iduće sedmice ćemo imenovati novog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH iz reda Srba i onda ćemo staviti na dnevni red Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatima u FBiH. Očekujem da on prođe, kazao je u petak "Nezavisnim" Jesenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.

Na upit kako misle ponovo staviti na dnevni red zakon za koji je Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma u mandatu potpisao da je destruktivan po nacionalne vitalne interese, Tufekčić je objasnio da će novi zamjenik predsjedavajućeg dati svoje mišljenje i da će zakon proći.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH, pak, tvrdi da Puzigaćin potpis važi i da ne razumije "velike eksperte" koji to tumače drugačije.

Marinko Čavara, predsjednik FbiH, za medije je u petak rekao da će predstavnici HDZ-a u Domu naroda federalnog parlamenta iskoristiti sve poslovničke i ustavne mogućnosti da ne dozvole usvajanje zakona o izbornim jedinicama u FBiH.

Podsjećajući da je ovaj zakonski prijedlog u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen jednostrano, glasovima dominantno bošnjačkih stranaka, Čavara je istakao da je riječ o lošem rješenju kojim se ruši odluka Ustavnog suda BiH.

"Ono što je Ustavni sud BiH izbrisao u Izbornom zakonu BiH, oni su sad napisali u federalnom zakonu, što jasno i nedvosmisleno dokazuje da je to neustavan zakon", rekao je Čavara.

Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FbiH, kazao je u petak da mogu da rade šta god hoće te da potpis koji je stavio stoji i da je on validan.

U četvrtak je prekinuta sjednica Doma naroda FBiH zbog toga što je u sali federlanog parlamenta u Sarajevu bilo samo 15 delegata. Na sjednici se nisu pojavili Klub Bošnjaka i ostalih, a nije bilo ni većine iz Kluba Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije