BiH

Turska želi da pomogne formiranje vlasti u BiH

Turska želi da pomogne formiranje vlasti u BiH
Turska želi da pomogne formiranje vlasti u BiH

SARAJEVO- Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u subotu u Sarajevu da Turska želi da pomogne formiranje vlasti u BiH i doprinese njenom napretku.

"Kao predstavnici međunarodne zajednice sastajemo sa predstavnicima političkih stranaka svih naroda i nadamo se da će uskoro biti uspostavljena vlast, te da će zemlja krenuti putem političkog i ekonomskog prosperiteta", rekao je Davutoglu novinarima u Sarajevu, dodavši da je u BiH doputovao u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope da bi pomogao u formiranju vlasti te da na taj proces gleda sa optimizmom.

On je izrazio nadu da će vlast uskoro biti uspostavljena i da će BiH krenuti putem političkog i ekonomskog prosperiteta.

Davutoglu je podsjetio da se u petak naveče sastao sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, jutros sa liderima SDA, SDP-a i Stranke za BiH Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Harisom Silajdžićem, te da će u subotu popodne posjetiti Banjaluku, gdje će razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i liderom SDS-a Mladenom Bosićem.

Turski šef diplomatije najavio je da će u subotu naveče posjetiti Mostar, gdje će razgovarati sa predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, kao i drugim političkim liderima.

"Odmah nakon izbora posjetio sam BiH i tada sam održao konstultacije sa predstavnicima političkih partija. Danas sam u posjeti nakon razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice odnosno Evropske unije i Savjeta Evrope tokom kojih je konstatovano da moramo sarađivati i pomoći da BiH formira vlast" , rekao je Davutoglu.

On je naglasio da su oktobarski opšti izbori u BiH bili uspješni i po evropskim standardima što ukazuje da BiH ima funkcionalnu i transparentnu demokratiju.

"Sada se taj proces nastavlja u političkom pogađanju i niko ne bi trebalo iz tih pregovora da stvara negativnu sliku. U demokratijama je to način da se načini dogovor", ocijenio je turski ministar inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije