BiH

Tužba zbog obnove Vijećnice

Tužba zbog obnove Vijećnice
Tužba zbog obnove Vijećnice

SARAJEVO - Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) u četvrtak je Kantonalnom sudu u Sarajevu podnijela tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja FBiH.

Zamjenik direktora NUB BiH Bedita Islamović kaže da je tužba podnesena zbog "nezakonitog rješenja" kojim Ministarstvo Gradskoj upravi Sarajevo, kao investitoru, odobrava građevinske radove na sarajevskoj Vijećnici.

"Ogorčeni smo na Vladu FBiH, posebno na ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca, koji je u Ministarstvu prostornog uređenja pokrenuo inicijativu za donošenje izmjena u Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH kako bi bili legalizovani svi dosadašnji nezakoniti postupci Gradske uprave Sarajevo", kazala nam je Bedita Islamović.

Dodaje da njihova tužba ne može obustaviti obnovu i rekonstrukciju u ratu uništene Vijećnice i naglašava da će NUB BiH, ako bude morala, od suda tražiti obustavu radova do okončanja sudskog spora.

NUB BiH i Gradska uprava Sarajeva od početka obnove Vijećnice, koja je počela 1996. godine, spore se zbog vlasništva, odnosno prava korištenja ovog nacionalnog spomenika u Sarajevu.

Islamovićeva tvrdi da rješenje kojim se dozvoljavaju građevinski radovi "samoprozvanom investitoru Gradskoj upravi Sarajevo" važi tek od 18. septembra ove godine, a građevinski radnici su u Vijećnicu ušli još prije mjesec dana i time prekršili zakon.

Adnan Efendić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja FBiH, kaže da su rješenje o odbravanju radova u Vijećnici izdali po zakonu, te da Ministarstvo nema ništa sa datumom početka radova.

Islamovićeva negoduje što NUB niko ne kolsutira pri obnovi iako su, kako tvrdi, jedini zakonski korisnici Vijećnice još od 1948. godine. Kaže da za to imaju i dokaz iz Zemljišno-knjižnog ureda u Sarajevu. Ona tvrdi da je NUB BiH u prve dvije faze obnove Vijećnice imenovana kao investitor.

"Iako smo bili imenovani kao investitori obnove, nikada niti jednog feninga od donacija nismo vidjeli, niti smo raspolagali novcem, a znamo da je do sada putem donacija prikupljeno oko 7,5 miliona eura za rekonstrukciju Vijećnice", rekla je Islamovićeva.

Gradska uprava Sarajevo je, kako tvrdi Islamovićeva, neovlašteno otvorila i žiro račun za donacije, ne konsultujući predstavnike NUB BiH. Također, ističe da su značajne donacije za NUB BiH, kako bi bila obnovljena Vijećnica, pristizale i od nacionalnih biblioteka iz regiona i Evrope, te da je to bilo sve na ime NUB BiH.

Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, više puta je izjavio da Gradska uprava neće biti smještena u obnovljenoj Vijećnici, te kako će tamo imati samo prostoriju za prijem. No, prema izvedbenom projektu rekonstrukcije koji je uradila firma "Ugrip", a odobrila Gradska uprava Sarajeva, blizu 4.000 metara kvadratnih prostora Vijećnice pripada upravo Gradskoj upravi. Izvedbeni projekat, koji su nam pokazali u NUB BiH, samo za kabinet gradonačelnika Sarajeva previđa 90 metara kvadratnih, ostali prostor u kojem su nekada bile smještene čitaonice NUB pripao bi pomoćnicima gradonačelnika, saradnicima, te kompletnoj administraciji grada.

"Za biblioteku je predviđen međusprat i poktrovlje, odnosno golubarnik, kako smo mi zvali taj prostor", kazala je Islamovićeva.

Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta FBiH, smatra da je nepotrebno došlo do spora između Gradske uprave i NUB BiH.

"Državna komisija je Vijećnicu proglasila nacionalnim spomenikom i propisala mjere zaštite. Po zakonu, mjere zaštite sprovodi Vlada FBiH. Najvažnije je da objekat mora biti obnovljen u autentičnom izgledu kakav je i bio. To ni na koji način ne prejudicira namjenu nakon obnove. Namjena mora biti u skladu sa odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH. Objekat je državno vlasništvo, svojevremeno dato na korištenje NUB-u i o njemu će opet odlučivati onaj čije je to vlasništvo", rekao je Grahovac.

Iz Gradske uprave nismo dobili tražene odgovore na kritike iz NUB BiH i na podnesenu tužbu zbog obnove Vijećnice.

Uništavanje

Sarajevska Vijećnica izgrađena je 1894. godine u vrijeme Austro-Ugarske i bila je kolijevka parlamentarnog života u državi. Zgrada je jedno vrijeme korištena u administrativne svrhe, da bi nakon Drugog svjetskog rata u nju bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Zapaljenja je granatiranjem u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine. Kompletna obnova i rekonstrukcija Vijećnice trebalo bi da bude okončana do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije