BiH

Tužbama protiv BiH naplatili milione KM

Tužbama protiv BiH naplatili milione KM
Tužbama protiv BiH naplatili milione KM

BANJALUKA - Sudije i tužioci na nivou BiH do sada su po osnovu tužbi za topli obrok, prevoz i odvojeni život iz budžeta BiH naplatili 2,6 miliona KM, a u toku je još oko 30 predmeta "teških" oko tri miliona KM.

Ovo se navodi u Informaciji Pravobranilaštva BiH o postupcima koje su pokrenule sudije i tužioci protiv BiH, a koja je usvojena na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH. Na toj sjednici usvojen je i zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo pravde BiH da u što kraćem roku pripremi novi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Inače, Ustavni sud BiH još 2013. godine odlučio je da taj zakon nije u skladu s Ustavom BiH i od tada su i počele tužbe sudija i tužilaca. Suština je u tome da tim zakonima sudijama i tužiocima, kao ostalim zaposlenima u institucijama BiH i funkcionerima, nije omogućena naknada za topli obrok, prevoz i smještaj. Od te 2013. godine bilo je nekoliko pokušaja da se taj zakon izmijeni, međutim nikad nije bilo dovoljno ruku u parlamentu BiH da on prođe. Tim izmjenama zakona vlast je sudijama i tužiocima pokušala uvesti topli obrok, prevoz i naknadu za smještaj, ali im je izjednačavala regres sa svim zaposlenima u institucijama BiH, na šta sudije nisu pristajale jer trenutno po tom osnovu imaju oko 2.200 KM, dok "obični" radnici u institucijama BiH imaju "svega" 300 KM.

Što se tiče aktuelnih tužbi protiv BiH koje su pokrenule sudije i tužioci u informaciji Pravobranilaštva BiH navedeno je da će oni imati vjerovatno isti ishod kao i one ranije, kada su sudovi odlučivali da država BiH mora isplatiti topli obrok, prevoz i naknadu za smještaj. Ono što zabrinjava, a što se takođe navodi u ovoj informaciji je da svakodnevno pristižu novi predmeti protiv BiH, čiji ishod je manjeviše poznat jer sudije i tužioci svoje uporište nalaze u odluci Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio dio Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

"Želimo ukazati i na pojavu da isti tužitelji, sigurni u pozitivan ishod postupka, podnose tužbe na kojima se nalaze po samo tri tužitelja za razliku od ranijih tužbi u kojima se pojavljivalo više desetina tužitelja na istoj tužbi, a što doprinosi većim troškovima postupka", navodi se u izvještaju Pravobranilaštva, u kojem stoji i to da su na ime zateznih kamata i troškova postupka iz budžeta BiH isplaćene desetine hiljada KM.

Iz izvještaja koji je napravilo Pravobranilaštvo BiH može se zaključiti da je parlament BiH glavni krivac zbog tužbi sudija i tužilaca jer je još 2013. godine Ustavni sud BiH njima dao rok od šest mjeseci da izmijene Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, što oni nisu učinili.

"Ustavni sud BiH donio je 23. decembra 2013. godine odluku kojim utvrđuje da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila odluku Ustavnog suda BiH te rješenje dostavila Tužilaštvu BiH", navedeno je u izvještaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije