BiH

Tužilac: Mladić nagrađivao počinioce zlodjela

Tužilac: Mladić nagrađivao počinioce zlodjela
Tužilac: Mladić nagrađivao počinioce zlodjela

BEOGRAD - Tužilac Artur Traldi izjavio je drugog dana iznošenja završne riječi u procesu protiv generala Ratka Mladića da dokazi izvedeni tokom suđenja pokazuju da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Mladića po istom obrascu činila zločine nad muslimanima i Hrvatima u kampanji etničkog čišćenja.

Na tvrdnju odbrane da je na području opštine Sanski Most tokom rata ostalo da živi oko 3.000 nesrba, zastupnik optužbe uzvratio je podatkom da ih je prije sukoba bilo 28.000, prenose beogradski mediji.

On je odbacio tvrdnju odbrane da je general Mladić nastojao da kazni počinioce zlodjela i naglasio da je on činio upravo suprotno - da ih je nagrađivao.

Tužilac je kao primjere nagrađenih oficira naveo Stanislava Galića i Radislava Krstića, koje je Tribunal osudio zbog ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici.

Kao dokaz da je general Mladić znao za zločine i naređivao da oni budu prikriveni, Traldi je naveo generalovu ratnu bilješku u kojoj je navedeno da se informacije o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora učine nedostupnim.

Na tezu odbrane da su počinioci bili upućivani na front, zastupnik optužbe je uzvratio da im je "time samo omogućeno da počine još zločina".

Naređenja generala Mladića o poštovanju međunarodnih ratnih propisa i Ženevskih konvencija, Traldi je odbacio kao "bezuba i kozmetička".

Traldi je kao primjer naveo da niko nije kažnjen za ubistvo oko 150 muslimanskih muškaraca u selu Grabovica kod Kotor Varoša u novembru 1992. godine.

Tužioci će sutra nastaviti da izlažu završnu riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije