Tužilaštvo BiH i Majke Srebrenice nezadovoljni

Agencije - 15.06.2012 17:53
Tužilaštvo BiH i Majke Srebrenice nezadovoljni

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH i Udruženje "Majke Srebrenice i Žepe" nezadovolji su današnjom presudom izrečenom pripadnicima Vojske Republike Srpske Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijaninu i Zoranu Goronji, kojom su osuđeni na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da je Tužilaštvo nezadovoljno kvalifikacijom djela, odnosno zato što kazne nisu izrečene zbog genocida počinjenog jula 1995. godine i najavljuje žalbu.

"I dalje smatramo da se radi o krivičnom dijelu genocida, u najmanju ruku o pomaganju u genocidu, tako da ćemo se kada dobijemo pisani otpravak presude žaliti na kvalifikaciju krivičnog djela i tražiti da ovi optuženi budu osuđeni za kazneno djelo genocida. U ovom predmetu sa izvođenjem 41 svjedoka i sa više stotina dokaznih materijala dokazivali smo odgovornost ovih optuženih za krivično djelo genocida", poručio je portparol Tužilaštva BiH.

Branilac prvooptuženog u slučaju "Kos i drugi", Franca Kosa, advokat Duško Tomić, izjavio je da je odbrana sve vrijeme tvrdila da ne može biti osuđen za genocid.

"Mi smo prvog dana rekli da je ovo zločin, moj klijent je priznao zločin i kada je čuo visoku kaznu uopšte nije reagovao. Očekivali smo visoke kazne, ali ne ovoliko. Ovo je najveća izrečena kazna u ovom sudu. Mi smo očekivali 20 godina. Znate da su planeri zločina prolazili sa deset, petnaest godina. Imali smo i dvojicu izvršilaca na Branjevu koji su dobili u Hagu pet godina, a drugi 10 godina na ovom sudu u BiH", kazao je Tomić.

Sud BiH osudio je Kosa, Kojića, Golijana i Goronju na ukupno 142 godine - Kojića na 43, Kosa i Goronju na po 40, a Golijana na 19 godina zatvora.

"Oni su, kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS 16. jula 1995. strijeljali grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu (opšina Zvornik)", navodi se u prvostepenoj presudi, prenosi BIRN.

Pravnu kvalifikaciju genocid, koju je Tužilaštvo BiH na teret stavilo četvorici optuženih, Sudsko veće nije prihvatilo, jer je ocijenjeno da optužba nije dokazala da su oni imali genocidnu namjeru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Cvijanović: EU poslala pozitivnu poruku

  30.03.2015 14:55 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Evropska unija /EU/ najnovijom inicijativom poslala pozitivnu poruku, ali da je ključ procesa evropskih integracija uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji mora biti zasnovan na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti.

 • Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića

  30.03.2015 14:30 - Fena

  SARAJEVO - Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa zakazalo je za sutra objavljivanje odluke u vezi sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

 • Cvijanović i Vukičević o zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije

  30.03.2015 14:20 - Fena

  BANJA LUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević razgovarali su danas o pripremama za održavanje naredene zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije.

 • Zvizdić dostavlja odluku o imenovanju ministara?

  30.03.2015 14:17 - Srna

  SARAJEVO - Novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, najvjerovatnije, danas dostaviće Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara BiH odluku o imenovanju ministara i zamjenika, i zatražiti da Predstavničkom domu bude preporučena potvrda imenovanja, izjavio je Srni generalni sekretar Savjeta ministara BiH Zvonimir Kutleša.

 • Hitno mijenjati zakon o VSTS

  30.03.2015 14:13 - Srna

  SARAJEVO - BiH je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, a to je u nadležnosti parlamenta BiH, rekla je danas zamjenik predsjednika VSTS Ružica Jukić.

 • Pavić: Pod hitno mijenjati zakon

  30.03.2015 14:09 - Srna

  PRIJEDOR - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da se pod hitno mora mijenjati Zakon o stvarnim pravima i prateći akti kojim je predviđeno da se nekretnine investitorima prodaju putem licitacije, ocjenjujući da je za investitore takav način kupovine zemljišta i objekata neprihvatljiv.

 • Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona

  30.03.2015 14:03 - Srna

  SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić pozvao je danas Parlamentarnu skupštinu BiH na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona.

 • Pavić protiv poskupljenja struje

  30.03.2015 13:50 - Srna

  PRIJEDOR- Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da se protivi poskupljenju električne energije i pozvao Regulatornu agenciju da to ne dozvoli u ovom momentu.

 • Novalić: Sutra vlada FBiH

  30.03.2015 13:21 - Fena

  SARAJEVO - Kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) danas je potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno.

 • U toku razgovori sa Dalipagićem

  30.03.2015 12:58 - Srna

  MOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH ponudila je Saši Dalipagiću iz Mostara mjesto zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i s njim se trenutno vode razgovori, saznaje Srna.

 • Kritike na rad VSTS i pravosuđa BiH

  30.03.2015 12:56 - Srna

  SARAJEVO - U raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2013. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kritikovan je rad VSTS i pravosuđa, uz ocjenu da ima prostora za poboljšanje njihovog rada.

 • Ivanić: Dobri odnosi sa Portugalom

  30.03.2015 12:46 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da su bilateralni odnosi između BiH i Portugalije dobri, ali i da postoji potreba za razvojem kvalitetnijih odnosa dvije zemlje, posebno kad je u pitanju ekonomska saradnja.

 • Srbi protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona

  30.03.2015 12:11 - Srna

  SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što o zakonu preostalom u proceduri iz prošlog saziva nije postignuta saglasnost u Kolegijumu ovog doma.

 • Dunović: Stranke bi trebalo da ispoštuju dogovor

  30.03.2015 12:09 - Srna

  SARAJEVO - Potpredsjednik Fedracije BiH Milan Dunović očekuje da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi bili ispunjeni preduslovi za imenovanje nove Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH u isto vrijeme, a nakon što Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH izvrši zakonske provjere za novi saziv Savjeta ministara.

 • Postoji ustavni osnov za ukidanje »bijelog hljeba«

  30.03.2015 11:17 - Srna

  SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH utvrdila je danas postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida jednogodišnja naknada za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH po prestanku mandata.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.