BiH

Tužilaštvo BiH i Majke Srebrenice nezadovoljni

Tužilaštvo BiH i Majke Srebrenice nezadovoljni
Tužilaštvo BiH i Majke Srebrenice nezadovoljni

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH i Udruženje "Majke Srebrenice i Žepe" nezadovolji su današnjom presudom izrečenom pripadnicima Vojske Republike Srpske Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijaninu i Zoranu Goronji, kojom su osuđeni na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da je Tužilaštvo nezadovoljno kvalifikacijom djela, odnosno zato što kazne nisu izrečene zbog genocida počinjenog jula 1995. godine i najavljuje žalbu.

"I dalje smatramo da se radi o krivičnom dijelu genocida, u najmanju ruku o pomaganju u genocidu, tako da ćemo se kada dobijemo pisani otpravak presude žaliti na kvalifikaciju krivičnog djela i tražiti da ovi optuženi budu osuđeni za kazneno djelo genocida. U ovom predmetu sa izvođenjem 41 svjedoka i sa više stotina dokaznih materijala dokazivali smo odgovornost ovih optuženih za krivično djelo genocida", poručio je portparol Tužilaštva BiH.

Branilac prvooptuženog u slučaju "Kos i drugi", Franca Kosa, advokat Duško Tomić, izjavio je da je odbrana sve vrijeme tvrdila da ne može biti osuđen za genocid.

"Mi smo prvog dana rekli da je ovo zločin, moj klijent je priznao zločin i kada je čuo visoku kaznu uopšte nije reagovao. Očekivali smo visoke kazne, ali ne ovoliko. Ovo je najveća izrečena kazna u ovom sudu. Mi smo očekivali 20 godina. Znate da su planeri zločina prolazili sa deset, petnaest godina. Imali smo i dvojicu izvršilaca na Branjevu koji su dobili u Hagu pet godina, a drugi 10 godina na ovom sudu u BiH", kazao je Tomić.

Sud BiH osudio je Kosa, Kojića, Golijana i Goronju na ukupno 142 godine - Kojića na 43, Kosa i Goronju na po 40, a Golijana na 19 godina zatvora.

"Oni su, kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS 16. jula 1995. strijeljali grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu (opšina Zvornik)", navodi se u prvostepenoj presudi, prenosi BIRN.

Pravnu kvalifikaciju genocid, koju je Tužilaštvo BiH na teret stavilo četvorici optuženih, Sudsko veće nije prihvatilo, jer je ocijenjeno da optužba nije dokazala da su oni imali genocidnu namjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije