BiH

Tužilaštvo BiH naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka"

Tužilaštvo BiH naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka"
Foto: N.N. | Tužilaštvo BiH naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka"

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka", saopšteno je iz ove institucije.

Tužilaštvo je donijelo odluku po svim izjavljenim žalbama u predmetu "Dobrovoljačka" kojom se Naredba o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 17.1.2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage.

U ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane u odnosu na devet osoba te je odbačena jedna žalba kao nedopuštena.

"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama te je u potpunosti izvršena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. godine donijelo odluku o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga je nastavljena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen ratni zločin s obzirom da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba TO gdje su zlostavljani i maltretirani.

Istraga u vezi sa ovim radnjama je nastavljena s ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identifikovaanja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne komandne odgovornosti.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere sa ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije