BiH

Tužilaštvo ne odgovara na urgenciju povodom zločina na Čemernu

Tužilaštvo ne odgovara na urgenciju povodom zločina na Čemernu
Tužilaštvo ne odgovara na urgenciju povodom zločina na Čemernu

SARAJEVO - Advokat Milan Romanić ni nakon dvije godine nije dobio nikakav odgovor iz Tužilaštva BiH povodom krivične prijave koju je podnio kao pravni zastupnik porodice Damjanović čiji su članovi ubijeni na Čemernu 1992. godine.

"Obraćali smo se Tužilaštvu BiH u vezi sa ovim predmetom, ali nemamo nikakav odgovor. Krivičnu prijavu smo poslali 25. maja 2012. godine zbog ubistva 32 civila u selu Čemerno 10. juna 1992. godine, među kojima su Zdravko i Staka Damjanović, koji su srodnici naše stranke Jovana Damjanovića. Poslije toga smo slali urgenciju 13. juna prošle godine i nikakav odogovor nismo dobili", rekla je LJilja Grahovac, stručni saradnik u Advokatskoj kancelariji Milana Romanića.

Ona je potvrdila Srni da nisu dobili ni odgovor da li će biti pokrenuta istraga i da li se bilo šta radi po ovom predmetu.

"Predmeti na koje su nam odgovorili odnose se na krivične prijave koje su neke porodice pokrenule prije desetak godina, a koje se tek sada rade. Međutim, još je malo istraga završeno, a jedna od njih je slučaj `Godinjak` za Trnovo", rekla je Grahovčeva.

Ona je navela da su Tužilaštvu dostavili brojeve telefona i imena nekih svjedoka u predmetu koji se odnosi na zločin na Čemernu, te da se, s obzirom da je riječ o ubistvu 32 lica, bez problema mogu naći ljudi koji o tome mogu svjedočiti.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je Srni da "postoji predmet i istraga koja se odnosi na ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Čemerno, ali da u interesu istrage ne mogu davati dodatne informacije ili komentare".

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeka i Orahova napale su Čemerno 10. juna u ranim jutarnjim časovima i na svirep način ubile 32 srpska civila, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo sravnili sa zemljom.

Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe. Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije