BiH

Tužilaštvo traži da se preinači presuda Stanišiću

Tužilaštvo traži da se preinači presuda Stanišiću
Tužilaštvo traži da se preinači presuda Stanišiću

BEOGRAD - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od žalbenog vijeća da preinači prvostepenu oslobađajuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju.

Tužilaštvo traži da bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića osudi zbog zločina nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995 godine.

Tokom rasprave o žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću, izrečenu u maju 2013, tužilac Mišel Džarvis ocijenila je da je prvostepeno vijeće počinilo "kardinalne pravne i činjenične greške" pri ocjenjivanju odgovornosti Stanišića i Simatovića za progon Hrvata i muslimana tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH, prenose beogradski mediji.

Džarvisova je pozvala žalbeno vijeće da samo te greške ispravi, preinači oslobađajuću presudu i Stanišića i Simatovića osudi za zločine za koje su optuženi - progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Kao alternativnu mogućnost, ona je navela da žalbeno vijeće može pozvati novo prvostepeno vijeće da ponovo procijeni dokaze izvedene tokom suđenja ili, kao rješenje koje nije najbolje, narediti da proces bude ponovljen.

Pri donošenju oslobađajuće presude većinom glasova, po Tužilaštvu, prvostepeno vijeće je pogriješilo kada je, ne sagledavajući dokaze u cijelosti, izvelo zaključak da Stanišić i Simatović nisu bili pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Tužilaca DŽarvis ukazala je da dokazi, naprotiv, pokazuju da su optuženi bili uključeni u "mašineriju etničkog čišćenja" nesrba u Hrvatskoj i BiH, tako što su formirali, obučavali, naoružavali, finansirali i kontrolisali različite srpske formacije koje su činile zločine kako bi sa teritorija proglašenih srpskim uklonile Hrvate i muslimane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije