BiH

Tužilaštvu prijavljeno više od 60 osoba

Tužilaštvu prijavljeno više od 60 osoba
Tužilaštvu prijavljeno više od 60 osoba

SARAJEVO - Finansijska policija FBiH podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivične prijave protiv 19 osoba zbog nezakonitosti tokom privatizacije zavidovićke "Krivaje", te protiv oko 50 osoba zbog dokapitalizacije sarajevskog "Energopetrola".

Kako su potvrdili u Finansijskoj policiji, krivična prijava u slučaju formiranja preduzeća "Krivaja 1884", koje su prošle godine osnovale "Krivaja" i "Ferimpeks", obuhvatila je osobe iz Agencije za privatizaciju FBiH (APF), resornog federalnog ministarstva, menadžmenta firmi, pa i Općinskog suda i Poreznog ureda u Zenici. Kontrola Finansijske policije rađena je na osnovu prijava oko 170 bivših radnika "Krivaje" koji nisu prešli da rade u novu firmu.

"Nadležni iz APF, Ministarstva, menadžmenta firmi potpisali su ugovor o osnivanju novog preduzeća iako su u ugovor unesene diskriminirajuće odredbe da će Ugovorom o radu imati i dobiti neisplaćene plate oni radnici koji se odreknu potraživanja utvrđenih izvršnim sudskim presudama", kazali su u Finansijskoj policiji.

Tvrde da je Porezni ured u Zenici na osnovu zahtjeva "Krivaje 1884" sačinio službeni spis neistinitog sadržaja. U svrhu registracije potpisano je uvjerenje kojim je utvrđeno da "Krivaja" i "Ferimpeks" nemaju neizmirenih obaveza. Iz Finansijske policije kažu da su ovim počinjena krivična djela povrede ravnopravnosti u zapošljavanju, povrede prava iz radnog odnosa, zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, povrede prava za vrijeme nezaposlenosti, prevare i krivotvorenja službene isprave.

U Finansijskoj policiji su kazali da su kod dokapitalizacije "Energopetrola", o čemu je ugovor 2006. godine potpisan sa konzorcijem INA/Mol, kao i isknjižavanja 22 benzinske pumpe 1998. godine, počinjena krivična djela zloupotrebe položaja, ovlasti i nesavjesnog poslovanja.

"Predsjednica komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju svojim je glasom na Skupštini dioničara 'Energopetrola' presudila kod donošenja odluke o dokapitalizaciji. Bila je u sukobu interesa. Nije u ugovor ugradila da je konzorcij obavezan investirati u roku od tri godine i da, ako to ne učini, investiranje nakon roka ne ulazi u promjenu strukture kapitala. Postupak dokapitalizacije-privatizacije je vodila komisija koju je izabrala Vlada FBiH, a ne APF, kako je zakonom predviđeno", tvrde u policiji i ocjenjuju da je Vlada štitila interese konzorcija, te da INA/Mol nije izvršio obaveze ulaganja, a nije izabrana revizorska kuća i time izrađen završni nalaz pa Vlada nije mogla podnijeti zahtjev za aktiviranje bankovnih garancija.

Izjave Nurije Prijića, direktora "Krivaje", Vahida Heće, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, te Enesa Ganića, direktora APF, nismo juče uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije