BiH

Tužioci i SIPA ispitaće milionske garancije IGA

Tužioci i SIPA ispitaće milionske garancije IGA
Tužioci i SIPA ispitaće milionske garancije IGA

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštvo BiH u narednom periodu pozabaviće se nalazom i zaključcima koje će početkom juna donijeti Istražna komisija parlamenta BiH, koja istražuje izdavanje višemilionskih garancija Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) od 2011. do 2013. godine.

Većina članova Komisije smatra da njihovim zaključcima i nalazima treba da se pozabave pravosuđe i policijske agencije, posebno odgovornošću Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i fabrike "Unis-cijevi" iz Dervente kojoj je IGA u pomenutom periodu dala garancije od skoro 90 miliona eura. Zbog garancija poslovanje i budžet ove agencije dovedeni su u nepremostivu krizu i na nulu.

Nenad Lalić (SDS), član Istražne komisije, smatra da je nemoguće da su fabrici "Unis-cijevi" svi dokumenti stradali u poplavi, sa čim se složila i većina članova ove komisije.

Njegov kolega iz DF-a Mensur Beganović mišljenja je da bi se Tužilaštvo trebalo baviti ulogom UIO BiH, jer bi i oni trebalo da objasne gdje se izgubilo 50.000 tona cijevi koje nisu izašle iz BiH.

Komisija traži da se pravosuđe i policijske agencije posebno pozabave odgovornošću UIO BiH i fabrike "Unis-cijevi" iz Dervente, kojoj je IGA dala garancije od skoro 90 miliona evra

Višemilionske garancije koje je IGA dala derventskoj fabrici otvorile su Pandorinu kutiju i čitav niz nejasnoća nagomilanih od 2013. Ključno je pitanje kako je Agencija s osnivačkim kapitalom od 50 miliona maraka, koji, kako tvrde, nikad nije uvećavan, uopšte mogla i smjela izdati garancije od skoro 90 miliona eura. No, od osnivanja agencija je izdala 620 miliona maraka garancija raznim firmama. 
Istražna komisija radi već skoro godinu dana i na pragu su da donesu zaključke koje će predočiti Parlamentarnoj skupštini BiH, a u kojim će, kako su se i složili, zatražiti od pravosudnih institucija da se pozabave ovim problemom i da, na osnovu njihovih nalaza, ispitaju sve.
Mirsad Isaković (SBB) smatra da je određena odgovornost IGA i to što nikad nisu dali dokumentaciju za sve garancije koje su dali. Tvrdi da je, takođe, suštinski problem Agencije osnivački kapital jer Agencija smatra da je kapital njen, a ne državin.

Dušanka Majkić (SNSD) je dala konkretan prijedlog na koji način napraviti uvod i predočiti sve ono što je Istražna komisija u proteklom periodu utvrdila. U kratkim crtama Majkićeva je iznijela sve ono što je Komisija utvrdila, te ono što je nakon analize stručnjaka iz Svjetske banke predloženo, te je predložila i dva zaključka. U prvom zaključku Majkićeve predlaže se da Istražna komisija od Vijeća ministara BiH i resornih entitetskih ministara zatraži da razmotri izvještaj i donese odluku o radu ove agencije, te o tome izvijesti parlament i da izvještaj o stanju u IGA preda Tužilaštvu BiH.

S ovim se u cijelosti nisu složili ostali članovi Komisije jer smatraju da zaključaka treba biti više i da oni treba da budu podrobniji, te da od odgovornosti ne treba osloboditi UIO BiH i derventsku fabriku, koja nije u nezavidan finansijski položaj dovela samo IGA, nego i Bobar banku i Banku Srpske.

Stručni tim Svjetske banke imao je šest prijedloga za IGA, a među njima je potpuno gašenje Agencije i osnivanje druge.
Svi članovi Istražne komisije složili su se da BiH treba jedna ovakva agencija, ali je problem na koji način vratiti skoro 90 miliona eura.
Dogovoreno je da 5. juna bude održana posljednja sjednica Istražne komisije na kojoj bi trebalo da budu doneseni konačni zaključci.

Foto: Nedžad Uglješa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije