BiH

Tužioci istražuju Softićev istup u Hagu

Tužioci istražuju Softićev istup u Hagu
Tužioci istražuju Softićev istup u Hagu

BANJALUKA, SARAJEVO - Tužilaštvo BiH formiraće predmet protiv Sakiba Softića kako bi provjerilo navode da se lažno predstavljao kao agent BiH u predmetu revizije presude BiH protiv Srbije, potvrđeno je u petak iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno, predstavnici većine partija sa sjedištem u Sarajevu prozvali su Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da snosi odgovornost zbog neuspjelog pokušaja pokretanja revizije, dok ga je Fahrudin Radončić, njegov najozbiljniji politički oponent i lider SBB-a, pozvao da podnese ostavku. Na podnošenje ostavke u otvorenom pismu pozvao ga je i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. Obojica, naime, tvrde da je Izetbegović bošnjačke zvaničnike na sastanku u sarajevskoj Vijećnici uvjeravao da Softić ima legitimitet i da nije potrebna nova odluka Predsjedništva, što se nakon pisma iz Haga upućenog na adrese trojice članova Predsjedništva ispostavilo kao netačno. Na ove pozive Izetbegović je decidno odgovorio da mu ne pada na pamet da podnosi ostavku, a nakon sjednice Glavnog odbora SDA iza njega je stala cijela stranka. Na pojedinim profilima na društvenim mrežama čak su se pojavili postovi u kojima se članstvo SDA poziva da na svojim profilima iskaže otvorenu podršku svom predsjedniku.

Željko Komšić, predsjednik Demokratke fronte, samo je jedan od onih koji se zapitao ko je i zbog čega sakrio pismo iz Međunarodnog suda pravde od 26. maja prošle godine, u kojem je Sud informisao Softića da nije agent BiH, te da bi za podnošenje bilo kakve aplikacije bila potrebna nova autorizacija od strane institucija BiH. Komšić, ali i većina drugih funkcionera, pita Izetbegovića da li je znao za pismo i na osnovu čega je tvrdio da Softiću ne treba autorizacija jer je i dalje agent.

"Ja samo pitam ko je od bh. javnosti sakrio pismo? Ne mogu uopšte da shvatim taj rezon, ni Softićev ni Izetbegovićev, zašto su to uradili, zašto su nas doveli u takvu situaciju da se sada osjećamo poniženo", rekao je za N1.

Izetbegović je novinarima potvrdio da je bio upoznat sa sadržajem tog pisma, ali tvrdi da nije bilo zasnovano na Statutu i pravilima na kojima radi Sud, niti na sudskoj praksi jer je Softić, kako je precizirao, dva puta zastupao BiH. On smatra da se dva puta pokušala zaustaviti revizija - prvi put dokumentom iz registrara Suda, a kad to nije prošlo, onda je upućeno pitanje članovima Predsjedništva BiH, s tim da se znalo kakav je stav Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kao "neozbiljan postupak" odbacio je podizanje krivične prijave protiv Softića, a na pitanje da li su učesnici sastanka u Vijećnici bili upoznati sa ovim činjenicama, Izetbegović je rekao da za ljude koji su obespravljeni nikada ne treba ispustiti šansu.

Refik Hodžić, bivši portparol Haškog tribunala i dobar poznavalac procedura na MSP-u, pozvao je Izetbegovića da "prekine sa lažima i obmanama", te negirao njegove navode da je Sud odbijanjem revizije prekršio pravila i Statut.

"Sud vam je još prošle godine poslao pismo da treba nova odluka pošto je revizija novi postupak. Dosta laži i obmana. Dosta ponižavanja žrtava i naroda, dovoljno smo svi poniženi ovom blamažom. Ako nemate hrabrosti da preuzmete odgovornost, makar ćutite", rekao je on.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da Izetbegović zbog "nerazumnih, neustavnih i vaninstitucionalnih odluka" treba da se izvini srpskom narodu u RS, kao i svim građanima BiH i Srbije.

"Srpskom narodu u RS treba da se izvini zato što je pokušao da uzurpira naše pravo da učestvujemo u donošenju svih odluka u zajedničkim institucijama, a građanima BiH jer je svojim neustavnim i vaninstitucionalnim djelovanjem svjesno proizveo najtežu političku krizu od Dejtona do danas", poručio je Košarac.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, koji je još u četvrtak pozvao Izetbegovića na ostavku, u petak je rekao da SDS ne vidi nijedan razlog da se likuje zbog odluke Suda, te je dodao da je jedini pobjednik Dejtonski mirovni sporazum i odgovorne politike koje su na razuman način podržavale dejtonske principe i ustavne nadležnosti.

"U ovom slučaju poražene su dvije politike. Jedna člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog izvaninstitucionalnog djelovanja, a druga predsjednika RS i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je zagovarao napuštanje institucija kako bi tu krizu produbio", tvrdi Govedarica.

Kada je u pitanju najavljena posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića BiH, predsjednik SDS-a smatra da to treba biti iskorišteno za smirivanje tenzija.

A Vučić je u petak izjavio da odbacivanje zahtjeva BiH za reviziju tužbe protiv Srbije ne vidi kao pobjedu. Kako kaže, pobjeda će biti kada Srbi i Bošnjaci budu razumjeli da treba da gledaju u budućnost, a ne da tugu jedne strane vide kao svoj uspjeh.

Vučić je novinarima u Lebanu rekao da ne želi da koristi odluku Međunarodnog suda u Hagu u kampanji ili za dobijanje političkih poena, jer bi za njega lično i za Vladu velika pobjeda bila da se obezbijede mir i stabilnost i još bolja saradnja.

"Tek tada ću moći da kažem da je to velika pobeda", rekao je Vučić.

On je naveo da vjeruje da Srbi i Bošnjaci mogu da razgovaraju o budućnosti, da ono što je bilo u prošlosti ne treba da bude zaboravljeno, ali da s tim moramo da živimo i da stvaramo drugačiju i bolju budućnost.

"Kao što neki nisu htjeli da uđu u srpske cipele kad su tužbu podizali, ja hoću da uđem u bošnjačke i ne mislim da ovo koristim u kampanji", rekao je Vučić.

Dodik: Izetbegović krizu izazvao, SDS je relativizuje

Bakir Izetbegović izazvao je političku krizu u BiH, a SDS je učinio sve da njegovo ponašanje relativizuje, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Umjesto ozbiljnog odgovora na Izetbegovićevo napuštanje institucija i donošenje odluka po sarajevskim ćoškovima, a ne u zajedničkim institucijama, SDS se odlučio za politički komformizam koji znači 'Srpsku damo, fotelje ne damo'", rekao je Srni Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko je insistiranje na očuvanju interesa Republike Srpske produbljivanje krize, SNSD prihvata tu odgovornost, uz napomenu da je godinama pokazivao da mu je RS na prvom mjestu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije