BiH

Tužioci poslije dvije godine završili izvođenje dokaza protiv Karadžića

Tužioci poslije dvije godine završili izvođenje dokaza protiv Karadžića
Tužioci poslije dvije godine završili izvođenje dokaza protiv Karadžića

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala završilo je danas, poslije dvije godine, iznošenje dokaza protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Posljednji svjedok tužilaštva, pod pseudonimom KDZO71, opisao je kako je uspio da pobjegne, pošto su ga sa drugim muslimanima zarobili pripadnici Vojske RS u selu Kravica, poslije zauzimanja Srebrenice.

Svjedok je rekao da je 13. jula oko 2.000 Bošnjaka odvedeno u skladište nekoliko kilometara van Srebrenice, gdje su potom ubijeni, a da je on uspio da preživi tako što je 24 časa proveo sakriven ispod tijela, odakle je poslije pobjegao.

On je rekao da se prije odvođenja u skladište zarobljenim muslimanima obratio general Ratko Mladić koji ih je uvjeravao da će biti razmenjeni za zarobljene Srbe.

Oni su, kako je rekao, pješice odvedeni do skladišta u Kravici, gdje su već bili smješteni drugi zarobljeni muslimani.

Svjedok KDZ071 je rekao da je uspio da pobjegne sa još jednim preživjelim, iako je jedan od srpskih vojnika, koji je ostao da stražari kod skladišta, pucao na njih.

Kako je rekao, skrivao se po obližnjim šumama do početka septembra.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da je za vrijeme rata bio pripadnik Armije BiH, ali da je preko dana radio na svom imanju, a noću odlazio "na dužnost".

On je naveo da nije ni znao da je Srebrenica pala u ruke Vojske RS 11. jula 1995. godine, dok mu to nije rekla ćerka.

Ročište na kome će Karadžić izložiti zahtjev da bude oslobođen pošto, kako smatra, tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu, biće uskoro zakazano.

Očekuje se da će Karadžić, koji se sam brani, započeti iznošenje odbrane 16. oktobra.

Karadžić je, poslije 13 godina provedenih u bjekstvu, u julu 2008. godine uhapšen u Srbiji i istog mjeseca izručen Tribunalu, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.

Pošto se pred sudom nije izjasnio o krivici, u njegovo ime je navedeno da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice.

 

Nalog Parizu za razgovor Karadzićevog savjetnika sa Stakicem

Sudsko veće Haškog tribunala izdalo je danas nalog Francuskoj da omogući razgovor pravnog savjetnika Radovana Karadžića s Milomirom Stakićem, koji u jednom francuskom zatvoru izdržava 40-godišnju kaznu zbog zločina nad nesrbima u Prijedoru 1992.

U nalogu se navodi da razgovor treba da se obavi 25. juna u francuskom zatvoru u kome se Stakić nalazi ili drugog datuma oko kog se optuženi i Francuska dogovore.

Nalog je izdat pošto su francuskim vlastima upućena već dva poziva za saradnju sa Karadžićem, najprije 29. marta, a zatim 23. aprila.

Sudsko veće ističe da obaveza zemalja da sarađuju sa Tribunalom obuhvata i saradnju sa odbranom i optuženima koji sami sebe predstavljaju, pa bi zato Francuska trebalo da sarađuje s optuženim po ovom i drugim pitanjima koliko je god to moguće, a da se ne angažuje Sudsko veće ili Sekretarijat suda.

Tužilaštvo danas završava izvođenje svjedoka i iznošenje dokaza u postupku protiv Karadžića, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine, a Tribunal je ranije naložio da odbrana optuženog treba da počne 16. oktobra.

Stakić je bio predsjednik kriznog štaba Prijedora, a 2006. godine je osuđen u Hagu zbog zločina u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije