BiH

Tužiocima i sudijama još milion maraka godišnje

Tužiocima i sudijama još milion maraka godišnje
Tužiocima i sudijama još milion maraka godišnje

SARAJEVO - Sudije i tužioci pravosudnih institucija na nivou BiH uskoro bi mogli početi dobijati naknade za topli obrok, smještaj, odvojeni život i prevoz, što će građane ove zemlje koštati nešto više od milion KM godišnje.

Ovo je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, a kojim se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH.

"Izmjenama i dopunama zakona uvode se naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja. Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način u institucijama BiH", kažu u Savjetu ministara BiH.

Kada je u pitanju regres, sudije i tužioci na nivou BiH trenutno primaju, zavisno od položaja, između 1.800 do 2.500 KM, odnosno 50 odsto od plate. Međutim, na inicijativu Ministarstva finansija i trezora ubuduće ova naknada iznosiće 300 KM.

"Ministarstvo pravde prvobitno je predložilo da taj regres ostane na istom nivou, međutim na sjednici Savjeta ministara BiH to je ispravljeno, tako da će ova naknada sudijama i tužiocima biti drastično smanjena", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Savjeta ministara BiH.

Prema procjenama, naknada za odvojeni život sudija i tužilaca koji rade na udaljenosti većoj od 80 kilometara od mjesta gdje žive iznosiće 300 KM, dok bi troškovi smještaja iznosili 400 KM.

"Ukupni procijenjeni troškovi uvođenja naknade za odvojeni život od porodice i naknade za smještaj prilikom odvojenog života sudijama i tužiocima bi iznosili 255.964 KM na godišnjem nivou, a procjenjuje se da bi pravo na naknadu ostvarilo 26 sudija i tužilaca", navodi se u zakonu, koji će biti proslijeđen parlamentu BiH na odlučivanje.

Naknade za prevoz na posao i sa posla iznosiće oko 53 KM, a isplaćivale bi se 11 mjeseci u godini, što bi, prema pretpostavkama, trebalo da iznosi oko 198.220 KM na godišnjem nivou. Najviše novca iz budžeta BiH po pitanju naknada sudijama i tužiocima odlaziće na topli obrok po osnovu kojeg će se isplaćivati šest KM dnevno 21 radni dan i 11 mjeseci u godini, što će na kraju koštati 559.281 KM godišnje.

Podsjećanja radi, sudije su prije nekoliko godina Ustavnom sudu BiH podnijele apelaciju smatrajući da su diskriminisani jer kao i ostali zaposleni u institucijama BiH nemaju naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život. Nakon toga, Ustavni sud BiH utvrdio je da Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije u skladu s Ustavom BiH. Potom, predložen je novi zakon koji uvodi ove naknade, ali istovremeno, kao i zaposlenima u institucijama BiH, regres određuje na simboličnih jednu KM na šta su se sudije i tužioci opet bunili.

Posljednji put zakon kojim se regulišu primanja sudija i tužilaca, a kojim se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH, bio je na dnevnom redu u maju prošle godine, ali je srušen u Domu naroda parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije