BiH

Tuzla traži izvinjenje od Čovića

Tuzla traži izvinjenje od Čovića
Foto: N.N. | Tuzla traži izvinjenje od Čovića

TUZLA - Gradska uprava Tuzla sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem na čelu u petak je zatražila izvinjenje od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i osudila njegovu izjavu "da u Tuzli nema Hrvata na čelnim pozicijama u javnom sektoru".

Od 20 javnih preduzeća u Tuzli, troje je, kako navode, direktora Hrvata.

Od 17 čelnih pozicija u gradskoj administraciji, četiri zauzimaju Hrvati. Jedna od njih je Svjetlana Kakeš, šefica Službe gradonačelnika, koja kaže da su Hrvati u Gradskoj upravi dovedeni u nelagodan položaj nakon Čovićevih tvrdnji.

"Zaista se neugodno osjećamo što smo dovedeni u poziciju da treba da govorimo o svojim nacionalnostima, jer smatramo da smo na ovim pozicijima zato što želimo i radimo svoj posao stručno, a ne zato što smo Hrvati, Srbi, Bošnjaci ili neke druge nacionalnosti", rekla je Kakešova.

Njen kolega Slavko Stjepić, šef Službe civilne zaštite grada Tuzla, rekao je da je "opasno ovo što Čović radi jer Hrvate pokušava izbrisati sa određenih područja".

"Kroz izmjene Izbornog zakona on želi da Hrvati uopšte ne postoje na tuzlanskom, sarajevskom području itd. Je li to znači ideja iz 1993. godine?  Da se trebamo preseliti u Grude da bismo bili Hrvati koji mogu biti birani, da se izaberu", upitao je Stjepić.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Tuzli je živjelo više od 20.000 Hrvata, a prema popisu iz 2013. oko 15.000.

 Hrvati Tuzle postojali su prije HDZ-a i postojat će i dalje, poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

"Mi smo jedna ruka sa pet prstiju kada govorim o Tuzli. Tri konstitutivna naroda.  U ime građana Tuzle sa gnušanjem odbacujem te neistine", poručio je Imamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije