BiH

U 2011. pomilovano 35 ubica

U 2011. pomilovano 35 ubica
U 2011. pomilovano 35 ubica

SARAJEVO - U prošloj godini u Federaciji BiH ukupno je pomilovano 96 pravosnažno osuđenih zatvorenika, od čega je bilo čak 35 ubica, podaci su iz izvještaja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira koji će se 22. maja naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Prema izvještaju, za 13 osuđenika kazna zatvora zamijenjena je uslovnom, a brisanje presude desilo se u dva slučaja. Među pomilovanim su Idriz Zijadić sa Ilidže, koji je zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i četiri mjeseca služio zbog ubistva dvadesetogodišnjeg Adisa Šabanovića na Ilidži 2007. godine, i Belma Brulić, osuđena na sedam i po godina zatvora zbog ubistva svog muža Latifa Brulića 2006. godine u sarajevskom naselju Sokolović kolonija.

Pomilovan je i Omer Nargalić, koji je kaznu zatvora od 10 godina i četiri mjeseca služio zbog ubistva Edina Kutlovca u noćnom klubu "Kašmir" u Sarajevu, piše "Dnevni avaz".

Predsjednik Federacije BiH je, prema izvještaju, pomilovao i petoricu napadača na policajce, deset razbojnika, pet lica koja su počinila tešku krađu, devetoricu koji su teško ugrozili bezbjednost javnog saobraćaja, po jednog kidnapera i piromana, te jedno lice koje je prouzrokovalo smrt iz nehata.

Na slobodu su puštena i četvorica šumokradica, po jedan silovatelj i nasilnik, dvojica prevaranata te petorica osuđenika za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Savjetnik za pravna pitanja predsjednika Federacije BiH Ante Krajinović pojasnio je da pomilovanja daje predsjednik Federacije nakon što od federalnog Ministarstva pravde, koje prethodno konsultuje sudove i KPZ-ove, dobije molbe za pomilovanje.

"Pri donošenju odluka o pomilovanjima vodi se računa o mnogim faktorima kao što je stepen rehabilitacije ili odležana zatvorska kazna", kaže Krajinović.

Budimir nije želio komentarisati ovaj izvještaj prije sjednice Parlamenta Federacije BiH.

On se na predsjedničkoj funkciji nalazi od 17. marta 2011. godine, a prije njega pomilovanja je potpisivala bivša predsjednica Federacije Borjana Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije