BiH

U Banjaluci prvi Forum dijaspore

U Banjaluci prvi Forum dijaspore
Foto: N.N. | U Banjaluci prvi Forum dijaspore

BANJALUKA - Prvi forum dijaspore, danas se održava u Banjaluci na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a okupio je 100 učesnika iz više od 20 zemalja.

U 9.30 časova počelo je otvaranje Foruma i održavanje plenarne sjednice u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a u 11.00 časova panel-diskusije o temi "Kulturno i naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarne aktivnosti" i "Ekonomski potencijali saradnje Republike Srpske i dijaspore", saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

U 15.00 planiran je istorijski čas u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici.

Savjetnik predsjednika Republike Nina Sajić izjavila je ranije da je cilj ovog skupa uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između Republike Srpske i srpskog naroda u rasijanju.

Ona je navela da se ovim forumom, takođe, želi podstaći dijaspora da investira u Republiku Srpsku i dodala da je namjera predsjednika Republike da Forum dijaspore postane tradicija i da se održava jednom godišnje.

"Prvom forumu dijaspore prisustovaće oko 100 učesnika iz više od 20 zemalja. Među učesnicima su ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenta, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih i studentskih organizacija...", pojasnila je Sajićeva.

Prema njenim riječima, predviđeno je da se učesnicima Foruma na plenarnoj sjednici obrate predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

Prvom forumu dijaspore prisustvovaće predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Nakon plenarne sjednice biće održane panel-diskusuje.

Uoči Foruma dijaspore u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sinoć je održan prijem za učesnike sutrašnjeg skupa.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla je da je Srpska danas veoma organizovana i da svakodnevno jača na političkom, ekonomskom i socijalnom planu, uprkos brojnim izazovima u prethodnom periodu.

Pokrovitelj prvog Foruma dijaspore, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da će se forum održavati svake godine, na drugom mjestu u Republici Srpskoj.

(Rtrs.tv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije