BiH

U Berlinu će dominirati ekonomske teme

U Berlinu će dominirati ekonomske teme
U Berlinu će dominirati ekonomske teme

BERLIN - Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, šef bh. Diplomatije, i Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavljaće BiH na sutrašnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Ovom svojevrsnom samitu o zapadnom Balkanu, pod pokroviteljstvom Angele Merkel, njemačke kancelarke, prisustvovaće i Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropske komisije.

Sve države regije, BiH, Srbija, Albanija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo, poslaće delegacije koje će se na konferenciji baviti prevashodno ekonomskim temama, ali i pitanjima korupcije i rješavanja gorućih političkih tema.

Uoči polaska u Berlin ministar Tučić je izjavio da je cilj bh. delegacije da njemačkim institucijama, ali i predstavnicima EK i privrednoj zajednici u Njemačkoj, predoči konkretne investicione potencijale BiH.

"Najznačajniji segment ovog skupa je njegov ekonomski blok", rekao je Tučić, te dodao da će delegacija BiH predstaviti projekte u različitim oblastima.

Da će konferencija imati snažan ekonomski predznak smatra i Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

"Ekonomske teme će dominirati, jer je to u sklopu strategije Njemačke da se pošalje poruka ljudima na zapadnom Balkanu da nisu ostavljeni. Međutim, Njemačka može i da kaže šta očekuje od nove vlasti u BiH", ističe Mujkić.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, pak očekuje da će konferencija biti "blago političko upozorenje" da se mora ubrzati proces reformi u svim zemljama regije.

"Iza tog upozorenja, međutim, stajaće snažniji alati pritiska. Sve ono što piše da treba da se uradi, a sporo ide, biće pojačano", zaključuje Šolaja.

Prema protokolu, konferenciju će otvoriti Zigmar Gabrijel, njemački ministar privrede, nakon čega će uslijediti razgovori delegacija o projektima koji se odnose na energetski sektor, tehnologije te ekonomsku infrastrukturu.

Planirani su i razgovori Merkelove s predstavnicima zemalja o pitanjima reformi, pravne države, borbe protiv korupcije, ali i o problemima s kojima se susreću države aspiranti za članstvo u EU.

Za kraj konferencije predviđeni su bilateralni susreti predstavnika država iz regiona, a novinarima bi trebalo da se zajedno obrate Merkelova i Barozo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije