BiH

U BiH gotovo nijedna javna zgrada ne ispunjava standarde u izolaciji

U BiH gotovo nijedna javna zgrada ne ispunjava standarde u izolaciji
U BiH gotovo nijedna javna zgrada ne ispunjava standarde u izolaciji

BANJALUKA - U BiH gotovo nijedna javna zgrada, kao što su bolnice, škole i zgrade opština, ne ispunjavaj standarde o izolaciji, uzrokujući ogromne godišnje troškove za grijanje, pokazuju podaci iz "Biblioteke energetske efikasnosti", koju su izradili UNDP, USAID, te Njemačka razvojna agencija (GIZ).

Tako oni smatraju da u BiH više od 90 odsto javnih zgrada ne ispunjava ove standarde, ali i da se skoro 80 odsto energije u bh. domaćinstvima troši na grijanje i toplu vodu.

U UNDP-u BiH su kazali i da je postizanje energetske efikasnosti jedan od strateških prioriteta ove organizacije i da je u BiH potrebno povećati energetsku efikasnost u svim sektorima.

Neki od takvih mnogobrojnih objekata su zgrade prvog i drugog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, gdje su gubici toplotne energije evidentni godinama.

Milan Komljenović, direktor ovog studentskog centra, rekao je da su to stare zgrade koje apsolutno nemaju termičku izolaciju, već samo klasične tanke betonske zidove, a da je stolarija stara jer datira još od izgradnje objekata od prije 40 godina.

U BiH više od 90 odsto javnih zgrada ne ispunjava ove standarde, a skoro 80 odsto energije u domaćinstvima troši se na grijanje i toplu vodu

Prema njegovim riječima, sve to uzrokuje ogromne gubitke i troškove.

"Imamo jedan pilot projekat, koji će voditi USAID, i očekujemo da bude odobren ovih dana, a radi se o tome da se otpadne vode koje koristi Centar primjenom novih tehnologija koriste za dogrijavanje tople vode", rekao je Komljenović i dodao da treba uraditi novu demit fasadu i vanjsku stolariju na objektima Centra, te da su za to uradili projekte. On je naveo da dok se to ne riješi nema pristupa korištenju alternativnih rješenja i procijenio da bi ugradnja fasada i stolarije smanjila gubitke i troškove za oko 40 odsto.

Komentarišući ove podatke, Džemila Agić, direktor Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, čija je stručna oblast efikasno korištenje energije, kazala je da su javni objekti veliki potrošači i da svakako nisu izgrađeni po standardima.

"Ono što je najžalosnije je da mnoge to ne zanima, jer su navikli na taj trošak u prethodnom periodu, navikli su da se on plaća iz budžeta, pa se ne razmišlja o energetskoj efikasnosti i smanjenju potrošnje energije, a samim tim i novaca iz budžeta", rekla je Agićeva i dodala da su sredstva koja se u ovom slučaju bespotrebno troše zasigurno velika.

Gubitaka su svjesni i u preduzećima za proizvodnju toplotne energije, pa su tako u banjalučkoj "Toplani" kazali da su termički neefikasne zgrade s lošom toplotnom izolacijom zidova i stolarije neracionalne u potrošnji toplotne energije, jer je povećan gubitak energije kroz slobo izolovane zidove.

Najžalosnije je da mnoge to ne zanima jer su navikli da se taj trošak plaća iz budžeta, kažu ekolozi

"Zbog toga i 'Toplana' Banjaluka troši više energije na povećane gubitke, a u procentima taj gubitak može biti od 10 odsto i više", rekla je Žaklina Mijatović, portparol banjalučke "Toplane".

U Ministartsvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kazali su da vode računa o ovoj problematici, te da su sve obaveze propisane Zakonom o prostornom uređenju i građenju, ali i da će biti vršene izmjene i dopune kojima će posebna pažnja biti posveđena energetskoj efikasnosti i zgradarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije